°C 27

Općina Brckovljani osigurala besplatan vrtić svim mališanima, a gradit će se i dva nova!

15.11.2023.

Maja Peranić

Općina Brckovljani među rijetkim je općinama koja je - uz pomoć Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Zagrebačke županije - osigurala, do kraja ove godine, besplatni vrtić za sve polaznike. S ponosom je to naglasio općinski načelnik Tihomir Đuras na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća u prigodi Dana Brckovljana. Naglasio je i gradnju dvaju novih vrtića.

-Jedan će se, za pet odgojnih skupina, graditi odmah ispod škole. Vjerujem da će se s realizacijom ovoga projekta krenuti prije Božića. Na dobrom smo putu i s drugim vrtićem, u naselju Lupoglav za tri odgojne skupine. Ishodili smo građevinsku dozvolu i pripremamo provođenje javne nabave- rekao je Đuras. Gradnja ovih dvaju vrtića financira se sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.  Đuras je istaknuo i gradnju tržnice.

-Za nas to nije samo još jedna građevina i povučenih milijun eura europskoga novca. To je početak izgradnje nove vizure našega naselja-ustvrdio je načelnik dodavši da svega toga ne bi bilo da nema „vrijednih poduzetnika koji svojim marljivim radom unapređuju razvoj lokalne zajednice“.

-Stoga ni njih nismo zaboravili. U našoj poduzetničkoj zoni provodimo tri projekta, vrijedna oko milijun eura. Produžujemo jednu prometnicu, jednu novu sa svom potrebnom infrastrukturom gradimo, a gradimo i pješačko-biciklističku stazu. Vjerujem da će nam ta ulaganja dati novi vjetar u leđa i dovesti nove poduzetnike koji će u našoj zoni pronaći mjesto za nove poslovne izazove-rekao je Đuras. 

Izaslanik predsjednika Vlade RH na svečanosti je bio zamjenik župana Ervin Kolarec. Rekao je da Brckovljani svake godine imaju sve više projekata koji se uspješno realiziraju.

-U tome imate pomoć Vlade RH i Zagrebačke županije. Zajedničkim snagama možemo još puno toga napraviti u godinama pred nama-rekao je.

Naglasio je ulaganja u gradnju Regionalnoga vodoopskrbnog sustava rekavši da su stanovnici općine Brckovljani, s novih 480 kućnih priključaka, već osjetili njegove blagodati.

-Izuzetno je bitno i povijesno ulaganje Županijske uprave za ceste u sanaciju mostova i cesta oštećenih u potresu. Ukupno se ulaže  preko 87 milijuna eura, od čega na području Brckovljana 5,1 milijuna eura- rekao je Kolarec.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora obratio se načelnik Rugvice Mato Čičak, a u ime Predsjednika RH njegova savjetnica Melita Mulić.

Svečanoj sjednici prethodila je misa i polaganje vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima, kao i pokojnom načelniku Željku Funteku gdje je prisustvovala predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

izvor: Zagrebačka županija