°C 7

Nove mjere za pomoć gospodarstvenicima Zaprešića: Evo što sve neće morati platiti

04.12.2020.

Maja Peranić

Zbog novih odluka Stožera civilne zaštite RH zbog kojih su brojni pravni subjekti morali privremeno obustaviti svoj rad, Grad Zaprešić donio je paket mjera pomoći za građanstvo i gospodarstvenike. Mjere je danas predstavio gradonačelnik Željko Turk. Zasad se radi o četiri mjere, a dvije još mora potvrditi Gradsko vijeće. Ovisno o daljnjem razvoju situacije s pandemijom koronavirusa ostavljena je mogućnost i za nove pakete pomoći. 

U ovom paketu mjera radi se o oslobađanju plaćanja zakupnina javnih prostora u vlasništvu grada, oslobođenja od plaćanja komunalne naknade, računa za odvoz otpada, poreza na potrošnju. 

Ovo su mjere koje su danas predstavljene:

Zakupnine za poslovne prostore i javne površine

Zakupnici u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zaprešića koji obavljaju djelatnosti čije je obavljanje privremeno obustavljeno, oslobađaju se od plaćanja ugovorene zakupnine od 1. prosinca 2020. za cijelo vrijeme trajanja obustave.

Zakupnici u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zaprešića, koji su poslovni prostor dali u podzakup uz uvjet da su podzakupnika oslobodili plaćanja zakupnine, a čije je obavljanje privremeno obustavljeno, oslobađaju se od plaćanja ugovorene zakupnine od 1. prosinca za cijelo vrijeme trajanja obustave rada.

Zakupnici javnih površina koji obavljaju djelatnosti čije je obavljanje privremeno obustavljeno, oslobađaju se od plaćanja ugovorene zakupnine od 1. prosinca 2020. za cijelo vrijeme trajanja obustave rada.

Privremeno oslobođenje plaćanja komunalne naknade

Gradskom vijeću bit će predloženo donošenje Odluke kojom će se obveznici plaćanja komunalne naknade osloboditi plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti, a kojima je privremeno obustavljen rad, za prosinac 2020., odnosno, za cijelo vrijeme trajanja obustave rada. Navedena mjera će se primjenjivati do trenutka kada obveznici plaćanja komunalne naknade ponovno započnu svoj rad.

Odluka o oslobođenju plaćanja poreza na potrošnju

Gradskom vijeću se predlaže donijeti odluku kojom će se svi oni koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Grada Zaprešića osloboditi obveze plaćanja poreza na potrošnju od 1. siječnja do 31. prosinca iduće godine.

Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o.

Obustavlja se obračun i naplata računa za javnu uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada za sve pravne subjekte kojima je privremeno obustavljen rad. Odluka se primjenjuje od 1. prosinca te traje do prestanka važenja Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

-Grad Zaprešić će ovisno o daljnjem razvoju situacije donositi nove mjere, s posebnim naglaskom na pomoć najugroženijim građanima i gospodarstvu - istaknuto je iz Gradske uprave.

(foto: Grad Zaprešić)