°C 17

Nakon 52 godine u promet puštena prva nova pruga: Put od Bjelovara do Zagreba sad je kraći za 50 minuta

17.12.2019.

Petar Brnada

Između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca jučer je puštena u promet prva nova pruga sagrađena u Hrvatskoj nakon 52 godine. Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba od sad je kraće za 50 minuta i traje sat vremena.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar uprave Ivan Malenica, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, načelnica općine Grade i potpredsjednica Županijske skupština Ljubica Ambrušec i mnogi drugi.

-Nakon velikih investicija u ceste, zračne luke i pomorsku infrastrukturu, u desetljeću pred nama vrijeme je za jačanje željezničke infrastrukture- poručio je premijer Plenković, dok je ministar Butković pojasnio da se trenutačno u Hrvatske željeznice ulaže oko 1,2 milijarde eura.

HŽ Infrastruktura u gradnju nove pruge uložila je 258 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda.

Osim gradnje jednokolosiječne, neelektrificirane pruge, projekt je uključivao i gradnju po tri nadvožnjaka i podvožnjaka te jednog mosta. Rekonstruirano je i 1,3 kilometra državnih, lokalnih i županijskih cesta, a izgrađeno je i oko devet kilometara novih spojnih i obilaznih cesta te poljskih i šumskih putova. Izgrađena su i tri željeznička stajališta s nadstrešnicama i parkiralištima za osobna vozila i bicikle, a rekonstruirani su stajališna zgrada u Gradecu te postojeći željeznički kolodvor Sveti Ivan Žabno, gdje je izgrađena i nova kolodvorska zgrada s parkiralištima za osobna vozila i bicikle.

-Od 12,2 km nove pruge, gotovo 7,7 km prolazi kroz Zagrebačku županija- rekao je župan Kožić naglasivši kako je izrazito je bitno revitalizirati željeznički promet koji osim što je jeftiniji od cestovnog, ne stvara velike prometne gužve i daleko manje zagađuje okoliš.

Foto i izvor: Zagrebačka županija