°C 29

Mjesecima ga silili na prosjačenje, vrijeđali i tukli

09.07.2020.

Ivana Ćurić

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjim muškarcem i 61-godišnjom ženom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima.
Uhićeni dvojac prisiljavao je jednog muškarca da prosjači na više lokacija u Samoboru i Zagrebu, novac su zadržavali za sebe, a kad nije dovoljno isprosio, tukli bi ga i vrijeđali.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičeni od kraja rujna 2019. do kraja lipnja 2020. godine, uporabom obmane i zlouporabom teškog položaja oštećenog, u cilju njegova financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage, primili oštećenog u njihovu kuću na području Maksimira. Znajući da oštećeni nema mogućnosti da si samostalno osigura stambeni prostor, počeli su prisiljavati oštećenog na prosjačenje na raznim mjestima na području Zagreba i Samobora i to na način da su, prije nego što bi oštećeni otišao prosjačiti, od istog zahtijevali da dnevno mora pribaviti određeni iznos. Nakon toga bi 59-godišnjak automobilom odvozio oštećenog na razne lokacije kako bi mogao prosjačiti, imajući ga pritom pod stalnim nadzorom. U slučaju kada oštećeni ne bi uspio isprositi traženi novčani iznos, osumnjičeni bi ga omalovažavali, vrijeđali i fizički zlostavljali udarajući ga-priopćila je policija.

Iz PUZ-a dodaju kako se sumnja da su oštećenom muškarcu zabranili samovoljno napuštanje stambenog prostora, a sve s ciljem uspostave potpunog nadzora nad njim. Sav novac koji bi oštećeni isprosio, osumnjičeni su zadržali za sebe, a oštećenom su davali samo hranu i osnovne životne potrepštine.

-Nakon sustavnog fizičkog i psihičkog maltretiranja i zlostavljanja koje je trajalo do kraja lipnja, oštećeni je uspio pobjeći i prijaviti sve policijskim službenicima. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani su pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu-stoji u priopćenju.