°C 18

Ministrica obrazovanja razgovarala s učiteljima o provedbi kurikularne reforme

09.01.2020.

Romana Šimek

O dosadašnjim iskustvima u provedbi kurikularne reforme „Škola za život“, s učiteljima SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini i OŠ Sveta Nedelja razgovarala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

-Nema boljega načina da se osjeti bilo škole i sazna 'kako ide reforma' od razgovora s onima koji je provode-, rekla je ministrica, dodavši da kada učitelji motiviraju učenike da uče kroz rad i projekte onda je i program škole atraktivan.

-Moj je dojam da su učitelji dobro prihvatili reformu, da je ona naišla na odobravanje, no, iskreno, ima još puno pitanja. Budimo svjesni da se tridesetak godina nije ništa mijenjalo, pogotovo ne u srednjoškolskom obrazovanju. Zadovoljna sam s danas postavljenim pitanjima nastavnika i njihovom brigom da se neke stvari još unaprijede-, dodala je ministrica. Govoreći o centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a jedan od njih bit će i na području Zagrebačke županije, rekla je da programi strukovnoga obrazovanja trebaju biti puno bliži tržištu rada i da u njih treba uključiti i poslodavce. Pohvalila je Zagrebačku županiju, njezina ulaganja u obrazovanje.

-Vidi se da Zagrebačka županija, kao osnivač, skrbi o školama. Za razliku od nekih drugih osnivača Zagrebačka županija se može pohvaliti svojom brigom o školstvu-, rekla je ministrica. Njezinu razgovoru s učiteljima prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.

-Županija će ove godine najveći dio proračuna uložiti u obrazovanje, s naglaskom na gradnju škola i dvorana. Vjerujem da će to doprinijeti da obrazovanje bude još kvalitetnije. Zajednički nam je cilj da učenici u školi provode puno više vremena nego danas, no da bi se to moglo i provesti potreban je jednosmjenski rad u svim školama-, rekla je zamjenica Žužak, dodavši da učenike treba pripremati za izazove koji ih čekaju u životu. Također, rekla je da je zgrada OŠ Sveta Nedelja energetski obnovljena i sredstvima Zagrebačke županije i da Županija trenutno priprema projekte za energetsku obnovu još pet škola, među njima i Srednju školu Dragutina Stražimira.