°C 5

Makedonska večer u Zaprešiću

08.11.2022.

Redakcija

Uoči Mitrovdena, blagdana sv. Dimitrija, Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, organizirala je u Zaprešiću Makedonsku večer.

- Mitrovden je dan koji u našim običajima označava početak zimskog razdoblja. To je dan kada su se isplaćivali nadničari, kada su se okupljale obitelji i prijatelji, družili se, pjevali... Odlučili smo taj običaj nastaviti - ispričala je Lena Đapić. Rekla je da posebno raduje što je, nakon makedonskog kutka u knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću, od ove školske godine organizirana i izborna nastava makedonskog jezika i kulture u OŠ Ivana Benkovića u Dugom Selu.

- Osim djece Makedonaca koji su doselili u Dugo Selo, izbornu nastavu makedonskog jezika polazi i desetak malih Hrvata - dodala je Đapić.

Okupljanju Makedonaca i njihovih prijatelja prisustvovala je i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

- Programi makedonske nacionalne manjine uvijek su veseli, raspjevani i poučni. Makedonci imaju široku dušu i toplo srce i upravo su time povezani s većinskim narodom - rekla je Glasnović. Poručila je okupljenima da čuvaju svoj jezik i pjesmu i sve ono što je na ponos njihova naroda.

Makedonsku večer pjesmom su popratili Vokalna skupina Ezerki i glazbenik Safiudin Alimoski - Safko, a u programu su sudjelovali i polaznici izborne nastave makedonskog jezika, Dugoselci Pavel i Petar Bogatinov.

 

Foto i tekst: Zagrebačka županija

Galerija slika

Makedonska večer u Zaprešiću Makedonska večer u Zaprešiću Makedonska večer u Zaprešiću Makedonska večer u Zaprešiću