°C 29

Lovro i Josip - mladi samoborski inovatori razvijaju sustave budućnosti! Učili od Rimčevog mentora

07.04.2021.

Maja Peranić

Nagrađivani samoborski inovatori Lovro Stipanović i Josip Oroz osnivači su startup tvrtke Elproms Team koja posluje u poduzetničkom inkubatoru Mali tehnopolis Samobor. Tvrtka je fokusirana na stvaranje sustava temeljenih na Internet of things tehnologiji, a Lovro i Josip, danas studenti, još su za srednjoškolskih dana nagrađivani za svoje inovacije. Jedna od njih je i pametna utičnica PRO-S, koju sada razvijaju kroz europski projekt „Prilagodba i komercijalizacija pametne utičnice PRO-S“.

-Razvijamo modularne sustave koji omogućuju upravljanje kućnim uređajima putem interneta, preko mobilne veze ili voice asistenata. Trenutno razvijamo utičnice i prekidače- pojasnio je Josip Oroz, dodavši da ih je na razvoj ovakvih sustava potaknulo srednjoškolsko obrazovanje i predmet Pametne kuće.-To nam je dalo poticaja da idemo u ovome smjeru, a na kraju sve ono što smo gledali u knjigama i zbirkama pretočili smo u stvarnost i pokrenuli vlastitu tvrtku- dodao je Oroz.

Stipanović je rekao da sustav PRO-S omogućuje lakoću upravljanja i kontrolu, ne samo nad kućom, nego i industrijskim postrojenjima.

Mlade inovatore i njihovu tvrtku obišao je jučer župan Stjepan Kožić kazavši pritom da bez inovacija nema budućnosti.

-Budite uporni! Ono što ste dosad pokazali govori da ste na dobrom putu-rekao je župan, dodavši da vjeruje da će Zagrebačka županija, uz Matu Rimca, biti prepoznata i po drugim mladim inovatorima svjetskoga ranga.

Istaknuo je i projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, vrijedan 100 milijuna kuna, koji će osigurati uvjete da strukovno obrazovanje u Zagrebačkoj županiji bude daleko kvalitetnije te usklađeno s Industrijom 4.0. Nositelj ovoga projekta je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a kao partneri uključene su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

Tijekom srednjoškolskoga obrazovanja mentor Lovri i Josipu bio je Ivan Vlainić koji je bio mentor i Mati Rimcu.

-Najljepše je kada nastavnika nadmaše njegovi učenici. Josip i Lovro svojim su inovacijama pokorili mnoge nacije koje puno više ulažu u tehniku i znanost- rekao je Vlainić. Zahvalio je Županiji što je prepoznala potencijale Srednje strukovne škole Samobor.

Projekt Mali tehnopolis Samobor, odnosno prenamjena dva objekta bivše vojarne Taborec u poduzetnički inkubator financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta bila je 21,6 milijuna kuna, a povrat je iznosio 90% uloženih sredstava.

Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, ujedno i direktor tvrtke Elproms Team, rekao je da ovakvi prostori daju mladim poduzetnicima velike mogućnosti za rad i napredak. U ovom trenutku tvrtka Elproms Team u fazi je osnivanja nove tvrtke za proizvodnju elektroničkih komponenti i modula u Indiji.

Galerija slika

Lovro i Josip - mladi samoborski inovatori razvijaju sustave budućnosti! Učili od Rimčevog mentora Lovro i Josip - mladi samoborski inovatori razvijaju sustave budućnosti! Učili od Rimčevog mentora Lovro i Josip - mladi samoborski inovatori razvijaju sustave budućnosti! Učili od Rimčevog mentora Lovro i Josip - mladi samoborski inovatori razvijaju sustave budućnosti! Učili od Rimčevog mentora