°C 15

Krašić: U proračunu najviše za turizam, komunalnu infrastrukturu, vatrogasce i sport

03.01.2019.

Redakcija

Općinsko vijeće Krašića u petak, 28. prosinca, donijelo je proračun općine za 2019. godinu vrijedan 8,9 milijuna kuna, a za čije je usvajanje ruku diglo sedam vijećnika dok ih je pet bilo protiv.

Proračunom su predviđeni brojni značajni projekti koji su vezani uz komunalnu infrastrukturu na području općine, te posebno projekti vezani uz razvoj turizma te turističke infrastrukture.

Nakon izrade Master plana razvoja turizma u općini, predviđena su sredstva za uređenje javnog parkirališta kod centra općine, uređenje trga kardinala Franje Kuharića u Pribiću, uređenje trga sa spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, kao i sredstva za održavanje i uređenje središnjeg trga u Krašiću, dovršetak ljetne pozornice.

Uz to, proračunom su planirane VII. izmjene i dopune Prostornoga plana uređenja općine, kao i projektna dokumentacija za uređenje šetnice kardinala Stepinca te etno muzeja u Krašiću.

Kada je riječ o stavci socijalnoga programa tu su sredstva dodatno povećana, te će se od siječnja sufinancirati redovan prijevoz srednjoškolaca sa 12,5  % od vrijednosti mjesečne karte, dok je do sada  bilo sufinancirano 10 % vrijednosti. Osim toga, za nabavku opreme za novorođenčad Programom je predviđena isplata  1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo, 3.000 kuna za treće, 4.000 kuna za četvrto, 5.000 kuna za peto i 10.000 kuna za šesto i svako iduće dijete u obitelji.

Kako je predviđeno novim proračunom, za sufinanciranje boravka djece u dječjem vrtiću osigurano je 550 tisuća kuna, a sufinancirat će se i ubuduće školska kuhinja u Osnovnoj školi, pomoć za najpotrebitije i za umirovljenike, a nastavljaju se i ulaganja u općinske nerazvrstane ceste, društvene domove i sportske objekte,  mjesna groblja itd.

Proračunska sredstva najznačajnije su povećana kroz programe za Vatrogasnu zajednicu općine, te za Sportsku zajednicu općine, kao i ulaganja za sport općenito.

Tokom iduće godine značajnije će se započeti sa ulaganjem u novu štednu LED rasvjetu na području općine Krašić i na taj način doprinijeti manjem svjetlosnom onečišćenju, te smanjenju troškova električne energije.

Predloženi amandmani koji su se odnosili na povećanje plaća službenicama u Jedinstvenom upravnom odjelu, te na smanjenje sredstva za dovršetak uređenja ljetne pozornice, kao i potpuno ukidanje stavke za nabavku radnoga stroja u proračunu nisu mogli biti uvršteni u isti, jer tehnički nisu bili ispravno sastavljeni, kazali su iz Općine Krašić.