°C 28

Kloštar Ivanić: U sudaru poginuo 32-godišnjak

12.12.2018.

Ivana Ćurić

Teška prometna nesreća dogodila se 11. prosinca oko 19.50 sati u Kloštar Ivaniću gdje je život u prometu izgubio 32-godišnji muškarac.

-32-godišnjak je upravljao osobnim automobilom VW Polo zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Stjepana Radića u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 81, skrenuo je na dio kolnika namijenjen vozilima iz suprotnog smjera i tom prilikom je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na prednji lijevi dio teretnog automobila marke Peugeot Boxer zagrebačkih registarskih oznaka kojim je pod utjecajem alkohola upravljao 42-godišnjak. Na mjestu događaja od zadobivenih ozljeda smrtno je stradao 32-godišnjak, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Ozlijeđenom 42-godišnjaku liječnička pomoć pružena je u KB Dubrava, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Promet navedenom ulicom u potpunosti je bio obustavljen od 20 do 1 sat-izvijestila je policija.

Slijedom navedenih podataka, koji nedvosmisleno ukazuju na značajni utjecaj korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u vidu smanjenja vjerojatnosti nastanka ozbiljnih ozljeda ili smrtnih posljedica, pozivamo sve sudionike koji se prevoze u vozilu u kojem postoji ugrađen sigurnosni pojas, da ga obavezno koriste.

Može se navesti da je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa kao jedan od prekršaja „četiri glavne ubojice u prometu“, zajedno s vožnjom pod utjecajem alkohola, nepropisnom i neprilagođenom brzinom i uporabom mobitela u vožnji.                              

-Gotovo je nevjerojatan izostanak percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju. Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu. Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama. Ponovo apeliramo na sve vozače i druge sudionike koji sudjeluju u prometu na cesti da svojim postupcima za vrijeme upravljanja vozilom čuvaju ne samo svoj život nego i život drugih sudionika-izvijestila je policija.