°C 29

Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović

28.08.2023.

Ivana Ćurić

U Vrbovcu je, po 42. puta, održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Uz bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, brojni posjetitelji kroz tri dana mogli su uživati u kušanju domaćih slastica i tradicionalnih jela poput vrbovečke pere, štrukli, raznih mesnih delicija i jela spremljenih od graha koji je bio ovogodišnja „glavna“ namirnica manifestacije.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je predsjednik RH Zoran Milanović, pokrovitelj manifestacije.

„Ako ćemo biti sasvim iskreni i pitati Kaj su jeli naši stari u ovakvim vrućim danima, mislim da je odgovor da nisu ništa jeli, popili su si koju kupicu i to je to. Predzadnji put kad sam bio ovdje bio je isto jako vruć dan, a najviše me se dojmila volja i ljubav žena koje sve ovo rade iz čiste radosti što se time bave“, rekao je Milanović.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pohvalio je organizaciju manifestacije. „Turistička zajednica i Gradska uprava vratili su ovu manifestaciju na pravi put. Prije je više bio naglasak na koncertima, no manifestacija je zadnjih godina postala upravo ono što treba biti i tome vam čestitam“, poručio je Tomljenović, čestitavši svima, a posebno udrugama žena što već 42. godine ne posustaju, već na ovako lijep način predstavljaju starinska, narodna jela koja su neraskidivi dio identiteta, kulture i povijesti.

Zagrebačka županija tradicionalni je pokrovitelj manifestacije, a uz zamjenika Tomljenovića, otvorenju je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Sjećam se kad sam bio mali, moja je baka kuhala točno ova jela koja nudimo našim gostima i domaćim ljudima. Kasnije je jela kuhala mama, danas supruga i ja slabo kuhamo, a kamoli da bi kuhali ova starinska jela. Današnji klinci ne znaju koja su to starinska jela i mi na neki način čuvamo tradiciju i omogućujemo im da se upoznaju sa svojim identitetom“, rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

 

(Izvor:Zagrebačka županija; foto: Zagrebačka županija, Facebook)

Galerija slika

Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović Kaj su jeli naši stari: Vrbovečka manifestacija kojoj nije odolio ni predsjednik Milanović