°C 15

Jaska: Držimo zavidan nivo školstva u gradu, no đaka je sve manje

05.09.2018.

Redakcija

Prvi dan škole najvažniji je dan u godini za preko 1000 jaskanskih osnovnoškolaca koji u jednom matičnom i osam područnih objekata Osnovne škole Ljubo Babić provode svoje dane učeći, stječući znanja i družeći se. Mnoge od tih zgrada starijeg su datuma, ali je od presudne važnosti da se u njima osjećaju ugodno u uvjetima kakve zaslužuju.

Kompletnu obnovu jedne od područnih škola, one u Gornjem Desincu, koja je po broju učenika i najveća, mališani su napokon dočekali. U derutnoj zgradi staroj 130 godina, svima je bilo jasno, više nisu mogli pohađati nastavu, pa je u ljetnim mjesecima ona u potpunosti obnovljena na radost školaraca, njihovih roditelja, mještana i učitelja. 

- Osjećam se izuzetno veselo i ponosno. Obnoviti jednu ovakvu školu staru 130 godina, to nam daje jedan ponos i pokazatelj je svima nama da ulažemo u obrazovanje, ulažemo u školstvo i držimo tradiciju koja je počela ovdje prije toliko godina kad su djedovi i pradjedovi ovih ljudi znali što je obrazovanje za jedno mjesto, a to moramo znati i mi – kaže nam ravnateljica OŠ Ljubo Babić Sanja Sertić.Škola u Desincu je zapravo i jedina područna škola OŠ Ljubo Babić koja je bila u takvom stanju i vapila za ozbiljnijim zahvatom. Preostalih sedam objekata, kaže ravnateljica Sertić u dobrom je stanju te nastava u njima može nesmetano funkcionirati.

-U područnim školama je jako dobro stanje, ono što treba su manja ulaganja. Recimo uvođenja centralnog grijanja i sl. Svake godine vi morate nešto obnoviti, pokrečiti, nabaviti nešto od namještaja i dr., ali to su manja ulaganja. Mi u ovom trenutku nemamo potrebe niti za jednu područnu školu za tako veliko ulaganje kao što je to bilo za školu u Desincu – rekla je ravnateljica.Kontinuirano ulaganje je najvažnije

U obrazovanje se na području Jastrebarskog ulaže, kaže ravnateljica Sertić. I to najviše od strane Zagrebačke županije koja je osnivač škole. Zadovoljni su obnovom PŠ Desinec, iako je na nju trebalo malo duže pričekati, no trudili su se kako se 130 godina stara škola ne bi trebala zatvoriti.

Ulaganje u školstvo od izuzetne je važnosti, a ravnateljica ističe kako je OŠ Ljubo Babić u tome dostigla zavidan nivo; od tehnološke opremljenosti, pametnih ploča, tableta i e-dnevnika s kojima se služe unazad 6 godina, a tu je i edukacija nastavnika od kojih njih čak 19 nosi titulu mentora i savjetnika.


-Mi kontinuirano obnavljamo škole, držimo jedan standard, izuzetno smo dobro informatički opremljeni i imamo jedan zavidan status kojim se možemo pohvaliti ne samo u županiji nego i u Hrvatskoj. Ove godine ćemo nabaviti još informatičke opreme. Dobit ćemo neka sredstva od ministarstva, ali i uštedama i dobrim gospodarenjem mislim da držimo jedan zavidan nivo školstva u gradu što se vidi po uspjesima naših učenika. Oni su dobrodošli u sve zagrebačke i prestižne gimnazije i tamo se dobro nose. To nam je pokazatelj da dobro radimo – kaže Sertić.

Sve je manje đaka

Ono što s druge strane zabrinjava jest problem s kojim se susreću brojne sredine, pa i Jastrebarsko, a posebice jaskanska sela, a to je sve manji broj đaka. Škola je, kaže ravnateljica, prije samo sedam godina imala punih 10 razreda više nego danas što znači da jaskansku osmoljetku pohađa 200 učenika manje nego u to vrijeme.


-Danas u PŠ Desinec imamo 19 đaka prvaka što je više nego lani, i to je dobro za ovo mjesto. U drugim područnim školama brojka varira, negdje pada, negdje je broj isti. Žalosti nas ona sredina gdje je samo jedan upisan učenik, nadamo se da će iduće godine biti bolje – govori ravnateljica.

Ove godine, broj učenika ostat će na približno istoj razini, a iz škole se nadaju da ta brojka neće pasti ispod 1000.

Još ništa od nove škole

Kako bi se kvaliteta obrazovanja u Jastrebarskom još više podigla dobro bi došla i nova škola koja je bila tako naveliko i naširoko najavljivana prošle godine, u vrijeme lokalnih izbora. Ravnateljica je još tada upozoravala da se takvu odluku ne smije ishitreno donositi te da treba izgraditi školu za jednosmjensku nastavu.

-Ako idemo u izgradnju nove škole u Jastrebarskom prvenstveno, po mom mišljenju i dubokom uvjerenju, to mora biti škola za jednosmjensku nastavu. Tada će i postojeća škola prijeći u jednosmjensku nastavu i svakako bi time digli obrazovni status u našem gradu – kaže ravnateljica i dodaje:

-Sigurno se u ovom stoljeću neće graditi treća škola u Jaski i trebamo dobro razmisliti kakvu školu trebamo, kakvu školu želimo i koji su naši prioriteti i što ćemo napraviti za obrazovni status da se digne – kazala je.

Po svemu sudeći za razmišljanje će biti dovoljno vremena jer od izgradnje škole koja je najavljena još nema ništa, a prema riječima župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, ne bismo je trebali ni očekivati idućih godinu – dvije. Naime, na naše pitanje što je s projektom izgradnje škole koji je bio najavljivan odgovorio nam je da projekt nisu u potpunosti otpisali, ali da trenutno ne može tvrditi kada bi se on mogao realizirati.

-Radimo studiju kapitalne izgradnje za sve objekte na prostoru zg županije. To znači da snimamo postojeća stanja, tražimo da dobijemo ukupne potrebe u svim općinama i gradovima kako bismo mogli vidjeti koji su to iznosi pa odrediti izvore financiranja. Ako vam danas kažem da će to biti, a sutra to sve skupa ne osiguramo, reći ću nešto što neću moći osigurati- kazao je Kožić dodavši kako se taj projekt, kao i brojni ostali projekti neće moći realizirati bez pomoći ministarstva, grada i drugih izvora financiranja.

Sada je posve jasno da je priča o novoj školi bila tek jeftin predizborni trik, no to, vjerujemo neće obeshrabriti prosvjetne radnike da i dalje nastave s kvalitetnim radom ukazujući na probleme i potrebe jaskanskih školaraca koje uče i odgajaju, a koji su, kako mnogi vole reći, budućnost našeg grada. Trebali bi biti i prioritet.