°C 26

Institut za javne financije: Zagrebačka županija ima odličnu proračunsku transparentnost, Klinča Sela i Vrbovec dobili manju ocjenu

06.07.2023.

Ivana Ćurić

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, a prema istraživanju za razdoblje od studenog 2022. do travnja 2023. godine Zagrebačka županija ocijenjena je s peticom.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostaloga, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava.

Zagrebačka županija po pitanju transparentnosti ocjenjena je s peticom, kao i svi gradovi i općine u našoj županiji osim Vrbovca i općine Klinča Sela koji su dobili četvorku.

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,6 od mogućih 5. Prosjek županija je 5, gradova 4,8, a općina 4,5.

-Riječ je o odličnom rezultatu, no još uvijek jedna općina nije objavila nijedan od traženih pet dokumenata; 1 županija, 19 gradova i 99 općina nisu objavili sva četiri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati; a 1 grad i 51 općina nisu objavili jedan proračunski dokument koji im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju 2015.–2023. porasla s 1,8 na 4,6 i nadamo se da će se i dalje poboljšavati i omogućavati građanima bolje razumijevanje i više sudjelovanja u odlučivanju o njihovim lokalnim proračunima-istaknuli su autori istraživanja.