°C 12

I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu

08.12.2023.

Ivana Ćurić

Danas na svetkovinu Bezgrešnog Začeća biti će održana inauguracija međunarodne izložbe u sklopu priprave za Jubilej 2025.godine, 100 Jaslica u Vatikanu. Izložba je kulturna inicijativa Diskasterija za evangelizaciju i pripravu Svete godine 2025. Brojni izlagači predočili su scenu Rođenja Kristova, a radovi su mnogih entuzijasta koji su izradili jaslice različitim tehnikama i materijalima.

Izložba je postavljena pod lijevim krakom Berninijeve kolonade, na Trgu sv. Petra a ove godine cilj je izložbe proslaviti sjećanje na 800. obljetnicu Jaslica u
Grecciju, prvog prikaza Rođenja Isusova, koje je sveti Franjo napravio u tom gradu, udaljenom nekoliko kilometara od Rietija na Božić 1223. godine.

Na izložbi je izloženo više od 120 jaslica iz 22 zemlje svijeta: Italija, Hrvatska, Španjolska, San Marino, Ukrajina, Irska, Slovenija, Mađarska, Poljska, Estonija, Njemačka, Slovačka, Češka, Austrija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kolumbija, Tajvan, Venezuela, Filipini, Gvatemala i Paragvaj izložile su svoje jaslice.

Troje jaslica iz Zagrebačke županije

Među njima su i troje jaslica iz Zagrebačke županije, one koje je izradila Peggy Malbaša iz Dugog Sela, zatim Perica Novosel iz Bistre o kojima ćemo još pisati narednih dana, te jaslice Lidije Momić iz Samobora.

Posjetitelji će se moći diviti originalnim djelima svih vrsta: izložit će se potpuno mehanizirane jaslice, jedne isklesana u obličju tipičnog drvenog aparata za kavu, druge ušivene u tkaninu, kao i primjerci iz poznatih zbirki kao što su jaslice torinske katedrale, jaslice Muzeja obitelji Ulm, iz Poljske i jaslice RAI Vatikan. Svojim radovima sudjelovat će i razne organizacije i udruge, uključujući Nacionalnu udrugu prijatelja jaslica iz Italije. Bit će izložene i dvije jaslice koje su napravljene u zatvoru. Mnoge škole pridružile su se inicijativi, uključujući i jednu iz Estonije.

Među izloženim jaslicama bit će i šest kompozicija jaslica iz Hrvatske. Sa svojim jaslicama sudjeluje Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica te Etnografski muzej u Zagrebu.

Samoborske jaslice izradila je Lidija Momić tajnica Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus gdje djeluje skupina jasličara od 2015. godine koju predvodi Vlasta Hržić. „ Samoborske“ jaslice sadrže dvadesetak likova u kojima su pastiri obučeni u samoborske narodne nošnje drevne župe sv. Anastazije. Likovi od tridesetak centimetara su izrađeni ručno a autorici su prilikom izrade bili važni detalji narodnih nošnji te je u detalje vjerno izradila minijature svih važnijih tipova samoborske narodne nošnje.


U Rim je jaslice prevezao Ante Blažević član Društva sv. Izidora Seljaka a tehničku podršku pružio je i Radovan Librić tajnik udruge Ekosspiritus. Lidija, Ante i Radovan postavili su samoborske jaslice u Vatikanu u ponedjeljak 4. prosinca obukavši svoje svečane narodne nošnje i tako dodatno predstavili naš grad i Hrvatsku.

Lidija, Ante i Radovan „jasličari“ su već dugi niz godina. Njihove kompozicije jaslica postavljane su u župi Duha Svetoga u Noršić Selu, Župi Krista Kralja u Domaslovcu, kapeli sv. Jurja u Samoboru, kapeli sv. Izidora Seljaka na Cerini, u planinarskom domu Cerinski vir te na izložbama u gradu Samoboru.

Uz navedene likove jaslice ukrašava „girlanda“ od prirodnog materijala, zimzelenog bilja ubranog u Samoborskom gorju na Cerini. Mahovina je donesena iz Velebita a u girlandu utkana je pšenica iz Podravine, dar obitelji Roberta Ščuke. Svi članovi Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus silno su se obradovali kad su saznali da će se i „samoborske jaslice“ naći među izloženim jaslicama u Vatikanu. Društvo zahvaljuje mons. Nedjeljku Pintariću i vlč. Josipu Čuligu na pomoći oko realizacije ovog projekta.

Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica potpomogle je financijskom pomoći gradonačelnica dr. sc. Petre Škrobot i Grad Samobor. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 7. siječnja 2024. godine, svaki dan od 10.00 do 19.30 sati.

 

(Izvor i foto: udruga Ekosspiritus)

Galerija slika

I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu I samoborske jaslice na međunarodnoj izložbi u Vatikanu