°C 8

FOTO: U naselju Blaškovec obnovljeno tisuću metara ceste

03.05.2021.

Petar Brnada

Županijska uprava za ceste uložila je oko 850.000 kuna u sanaciju tisuću metara ceste u naselju Blaškovec.

Cesta je 'presvučena' novim asfaltom. Radi se o dionici iznimno prometne županijske ceste od Blaškovca, preko Hrnjanca i Nespeša, do Blaževdola. Po završetku sanacije, s izvedenim radovima upoznao se župan Stjepan Kožić.

-Po ovoj cesti prometuju redovne autobusne linije i školski autobus, a s osobnim prijevozom, ka njoj gravitira gotovo 1/4 zelinskog stanovništva. Uskoro će u Hrnjancu biti uređeno i autobusno stajalište- rekao je župan, te još jednom podsjetio da je financiranje Županijske uprave za ceste regulirano zakonom i da ono za 1250 kilometara cesta, s koliko upravlja ŽUC, nije dostatno. ŽUC se financira iz naknade koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a njezina se visina nije mijenjala od 2002. godine.

-U jednom razdoblju ŽUC je prihodovao i 10 lipa iz litre benzina, ali je to ukinuto- podsjetio je župan. Kako bi pomogla ŽUC-u Županija je za održavanje cesta osigurala u proračunu za 2021. godinu 5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Hrvoje Košćec ovom je prigodom najavio skoru rekonstrukciju i proširenje lokalne ceste od Šulinca do Novog Mjesta.

-Ugovor o suradnji sa ŽUC-om već smo potpisali. ŽUC će uložiti u rekonstrukciju ceste, a Grad u gradnju nogostupa- rekao je Košćec. Vrijednost radova procijenjena je na oko 4 milijuna kuna.

 

Foto i izvor: Zagrebačka županija