°C 2

FOTO Nikica Burić 'Samoborac'- legendarni branitelj Vukovara dobio mural u svom rodnom gradu!

16.09.2021.

Petar Brnada

Lijepa i snažna gesta mladih Samoboraca koji su pokazali da ne zaboravljaju heroje Domovinskog rata, posebice ne one iz svog voljenog grada koji su 1991. godine srčano krenuli u obranu domovine i pošli tamo gdje je bilo najteže.

Legendarnom branitelju Vukovara, pripadniku 204. brigade, Nikici Buriću, poznatijem pod nadimkom 'Samoborac' kojega je zaradio upravo u vukovarskom ratnom paklu, njegovi sugrađani posvetili su mural u Ulici Milana Langa.

Po dolasku u Vukovar, Burić je raspoređen na jedan od najtežih položaja- Sajmište. Nedugo zatim primijetio je kako su tri neprijateljska vojnika ušla u kuću udaljenu 50-ak metara. Prišuljao se sam s boka kroz jedan kanal i pričekao, a kada su izašli pokosio ih je rafalom. Borci sa Sajmišta ostali su zaprepašteni.

- Jesi li ti došao iz Legije stranaca? - pitao ga je Jozo Brač.

- Ne, došao sam iz Samobora - odgovorio mu je Burić.

- Gdje ti je to? - upitao je drugi ratnik.

- Jesi čuo za Zagreb? E, pa Zagreb je kraj Samobora - odgovorio mu je Nikica i dobio nadimak Samoborac, koje se vrlo brzo proširilo prvom crtom obrane Hrvatske, ispričao je za dalmatinskiportal.hr, Burić kojega su zvali i 'samostalna satnija' zato što bi se usred borbe znao odvojiti i napraviti pravu pomutnju srpskom neprijatelju.

Iza ovog hvalevrijednog djela krije se ekipa mlađih Samoboraca koji su mural napravili iz zahvale svom Samoborcu. Svoj mural Nikica Burić ima u Splitu i u Slavoniji, pa je sada bio red da ga dobije i u svom dragom gradu!

Na muralu su ispisali riječi pjesme „Gospodine generale“ glazbenika Vladimira Kočiša-Zeca: Ako sa vjetrom neki zvuk vas budi, to kuca srce hrabrih ljudi!

Galerija slika

FOTO Nikica Burić 'Samoborac'- legendarni branitelj Vukovara dobio mural u svom rodnom gradu! FOTO Nikica Burić 'Samoborac'- legendarni branitelj Vukovara dobio mural u svom rodnom gradu! FOTO Nikica Burić 'Samoborac'- legendarni branitelj Vukovara dobio mural u svom rodnom gradu! FOTO Nikica Burić 'Samoborac'- legendarni branitelj Vukovara dobio mural u svom rodnom gradu!