°C 11

Doznajte kako ostvariti poticaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća

02.03.2020.

Redakcija

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Povodom najave Javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, vezano za obnovu obiteljskih kuća, LAG Zrinska gora – Turopolje u suradnji s Gradom Velika Gorica organizira radionicu „Energetska obnova obiteljskih kuća“. Radionica će se održati 10. ožujka 2020. godine s početkom u 18 sati u prostoru Grada Velike Gorice na adresi Šetalište Franje Lučića 15. Svi Vi koji ste čuli za energetsku obnovu ili Vam je potpuno strana, na ovoj radionici možete saznati sve vezano za natječaje iz energetske obnove, na koji način se prijaviti, koja Vam je dokumentacija potrebna i koje su aktivnosti dozvoljene. Otvoreni smo za sva Vaša pitanja i nadamo se da ćete dobiti tražene informacije.

 

Radionica je besplatna te nije potrebna prethodna prijava.

Podsjetimo, od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20% ukupnih sredstava, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će  financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća. S ostalih 80% od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60% sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.