°C 0

Danas 73 slučaja: Korona se probila u dom za starije u Pušći, škole u Gorici, Zaprešiću, Dugom Selu...

21.10.2020.

Maja Peranić

Novozaražene koronavirusom su 73 osobe na području Zagrebačke županije, dok ih je ozdravilo 43. Dvije su osobe preminule ovih dana i to 19. listopada u Jastrebarskom te 20. listopada u Domu za starije Pušći. Ondje je u tijeku epidemiološka obrada jer je 12 korisnika i 9 djelatnika Doma pozitivno na koronavirus.

-Nakon dojave o slučaju pozitivne korisnice doma za starije na području općine Pušća, učinjena je epidemiološka obrada svih korisnika i djelatnika doma, pri čemu je utvrđen pozitivitet kod 12 korisnika i 9 djelatnika. Jedna korisnica preminula je 20.10.2020. Epidemiološka obrada je u tijeku- izvijestili su iz Županije.

Krona se sve više probija i u škole. Danas je pozitivitet potvrđen učenicima iz osnovnih škola u Dugom Selu, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Pušći te nastavniku škole u Velikoj Gorici zbog čega je po jedan razred iz svake škole stavljen u samoizolaciju. Ukupno je s današnjim danom još 158 osoba na području županije u samoizolaciji.

Kad se pogledaju brojke novooboljelih po gradovima i općinama to izgleda ovako:3 Samobor, 2 Sveta Nedelja, 9 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 19 Velika Gorica, 4 Dugo Selo, 3 Vrbovec, 1 Sveti Ivan Zelina, općine – 2 Brdovec, 1 Jakovlje, 19 Pušća, 2 Dubravica, 1 Klinča Sela,  1 Kloštar Ivanić, 1 Bedenica.

Od 73 novooboljele osobe 14 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su povezana s bolničkom ustanovom, 2 slučaja su importirana iz i Hercegovine i Srbije, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 23 slučaja su povezana s domom za starije, za 18 slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 13 osoba obrađuju.

Stožer civilne zaptite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Za danas su najavljene nove sjednice lokalnih Stožera na kojima bi se trebale donijeti neke nove mjere i preporuke.