°C 14

Čuvena samoborska Krčma Gabreku 1929 obilježila 90 godina postojanja

20.11.2019.

Romana Šimek

Krčma Gabreku 1929 već desetljećima s pravom nosi status kultne samoborske gastro destinacije, mjesta nadaleko čuvenog po svojim kulinarskim specijalitetima i posvećenosti ugostiteljstvu kao obiteljskoj tradiciji. Restoran je to u kojem će vam, uz pravu domaću atmosferu, vrhunsku hranu ponuditi i poslužiti članovi obitelji Medved, Šintić, Paulić i Bišćan sa svojim iskusnim osobljem, onako kako su tijekom godina posluživali i poznate svjetske "face" – brojne državnike i uglednike, od Stevena Spielberga do Johana Crujffa, a glazbenike i sve ostale da i ne spominjemo. Uostalom, o tome svjedoče i fotografije koje krase zidove ove kuće u Starogradskoj 46.

Svoju danas neupitnu reputaciju Gabreki, kako ih svi vole zvati, stjecali su uz, danas pokojnog, Gabrijela Medveda Gabreka, koji je za života s velikim entuzijazmom brinuo da se ne ugase i neke druge vrijedne samoborske znamenitosti i tradicije, a i danas se tu kuha po receptima koje su generacijama prenosile bake Ivka, Lojzika, Micika, Štefanija, Marica i Marija.

Na svoj 90. rođendan, koji su obilježili u utorak, 19. studenoga, počastili su svoje prijatelje pravom gastronomskom i glazbenom gozbom. S brojnim poznatim Samoborcima i svakodnevnim gostima lokala družili su se u vrijeme ručka i Vera Svoboda, Jasmin Stavros, Đani Stipaničev, Antun Samovojska i Ivica Blažičko, a i svi koji su pristigli kasnije mogli su uživati u atmosferi koju su za ovu prigodu svirkom i pjesmom stvorili Tamburaški sastav Samoborci, Đurđica Pleše Vujica, Marica Posilović, Ančica Bošnjak Praunsperger, Franjo Sina Gluščić i Miroslav Živković.

Čestitari i gosti su redom izrazili želju da se u istom sastavu i u isto vrijeme okupe i za sljedeću veliku – 100. godišnjicu.