°C 2

COVID-19 u Hrvatskoj: Aktivan broj 113 i web stranica koronavirus.hr

18.03.2020.

Redakcija

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 12 oboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 81 oboljela osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo. Do ovog trenutka testirano je 1205 uzoraka, a pod zdravstveni nadzor stavljeno je više od 10 000 osoba. U Republici Hrvatskoj u karanteni su smještene 72 osobe, 44 hrvatska državljana i 28 stranih.

Od danas je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji 24 sata dnevno. Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici.

 Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi, a dali su upute i kako ih obilaziti i pomoći im:

Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici.

Ponavljamo, svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana. Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

Još jednom apeliraju iz Stožera civilne zaštite RH da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19, više o tome OVDJE. Osobe kojima je naložena samoizolacija upozoravaju da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.