°C 13

Cijene stanova u Zagrebačkoj županiji povoljnije od Zagreba

15.04.2020.

Redakcija

Prema istraživanju Njuškala sprovedenom na  158 tisuća aktivnih oglasa u ožujku 2020. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje pokazuju rast od 6 posto na godišnjoj razini, dok prema mjesecu ranije rast iznosi 0,38 posto. Unatoč trenutnoj situaciji, interes za nekretninama i dalje je visok.

Godišnji rast cijena stanova iznosi 7,5 posto, što je najniže još od kolovoza 2018. godine, dok su cijene kuća rasle na godišnjoj razini za 3,5 posto. Iako rast cijena kuća i stanova na godišnjoj razini postoji, on je sve manji. U ožujku prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila je 2.133 eura, oko 6 posto više u odnosu na period prije 12 mjeseci kada je godišnja tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 114 eura manje. Na mjesečnoj razini Zagreb je bilježio rast traženih cijena kvadrata stanova za 0,7 posto, odnosno 14 eura. 

Usporedno, tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici u ožujku je iznosila 1.521 eura, što je u prosjeku niže za oko 30% u odnosu na Grad Zagreb. Valja podsjetiti kako je prije samo dvije godine, bila 300 eura niža! U Zaprešiću je prosječna cijena kvadrata stana 1.336 eura, a još su povoljniji kvadrati stanova u Ivanić Gradu, gdje ćete za kvadrat stana u prosijeku morati izdvojiti 1032 eura.

Smanjeni rast cijena stanova prisutan je već neko vrijeme u svim većim hrvatskim gradovima, no iznimka je i dalje Rijeka. Tamo je godišnji rast traženih cijena iznosio gotovo 10 posto, odnosno u ožujku je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci iznosila ravno 1.700 eura. Unatoč nedavnom potresu koji je pogodio Grad Zagreb i njegovu okolicu, tražene cijene nekretnina na tom su području tijekom ožujka, pa tako i u samom tjednu nakon potresa, bile stabilne. U ožujku je najskuplji hrvatski grad, kada gledamo tražene cijene nekretnina, ponovno bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo je iznosila 3.764 eura, a kuće 4.317 eura.

U Njuškalu su se prilagodili novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom i nedavnim  potresima, stoga su uveli nove opcije za kupce poput razgledavanja putem videopoziva, a sve u cilju poštivanja pravila socijalnog distanciranja.

- Tijekom travnja s posebnim ćemo naglaskom pratiti tražene cijene nekretnina u najpogođenijim dijelovima grada. Potražnja za najmom stanova se oporavlja nakon pada uzrokovanog novonastalom krizom. Moramo naglasiti kako smo se dodatno digitalizirali. Dodali smo oznaku na oglasu „Razgledavanje putem video poziva“ kako bi kupci mogli virtualno šetati po nekretninama, te smo dodali tlocrta i veću galeriju fotografija - istaknuli su iz Njuškala.