°C 20

Barišiću skinut imunitet, prvoosumnjičeni u aferi vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanića

18.09.2020.

Redakcija

Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je jučer skidanje zastupničkog imuniteta saborskim zastupnicima Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, a tu je odluku upravo potvrdio i Hrvatski Sabor na jutrošnjoj sjednici.

Time je ujedno izglasano odobrenje za pokretanje postupka protiv dvojce osumnjičenih saborskih zastupnika i odobrenje za oduzimanje slobode. Za skidanje imuniteta Barišiću glasala su 122 zastupnika. "Za" je glasao 121 zastupnik, suzdržan je bio jedan.

S obzirom da je saborski mandat Barišić stavio u mirovanje, na njegovo mjesto u redovima HDZ-a u Hrvatskom saboru došao je Mato Čičak.

Podsjetimo, USKOK sumnjiči čak 13 osoba, među njima i goričkog gradonačelnika da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Krešom Petekom, vlasnikom tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, dogovorio da upravo ta tvrtka dobije javni natječaj za izgradnju pročistača. Jutarnji piše kako je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao, prema natječajnoj ponudi, vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om. Osumnjičene u ovoj aferi su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe.

Posljednja objava u oglasniku javne nabave oko gradnje pročistača u projektu Aglomeracije je zapisnik o dostavi ponuda gdje su pristigle ponude Strabaga i tvrtke Elektrocentar Petek koja je ponudila 30 milijuna kuna povoljniju gradnju. Prema tim dokumentima još nije poznato je li tvrtka iz Ivanića dobila natječaj za pročistač, a po objavama u Narodnim novinama nije ni poznato je li natječaj zaključen dodjelom ugovora.

Nadalje, USKOK, sumnja i na slične radnje u projektu javne rasvjete vrijednog 33 milijuna kuna, prema pisanju Jutarnjeg, Barišića se sumnjiči da je izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Ovaj projekt u konačnici nije niti zaživio već je javni natječaj poništen, nagađa se jer najpovoljniju ponudu nije dala tvrtka oko koje se vrti cijela afera.

Uz to, USKOK sumnja, kako doznaje Jutarnji list, da je direktor Janaf-a Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.