°C 11

Zaprešić: Večer bluesa s Tomislavom Golubanom

16.10.2019.

Romana Šimek

Večer bluesa s Tomislavom Golubanom, 18. listopada u 19:30 sati u Općinskoj knjižnici Bistra.-Dođite nam i poslušajte virtuoza na usnoj harmonici!- poručuju organizatori.

TOMISLAV GOLUBAN (Zabok, Hrvatsko Zagorje), blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven je u svojem glazbenom  izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Usnu harmoniku je počeo svirati 1997. inspiriran starim majstorima bluesa. U solo/duo varijanti ili uz prateći sastav nastupao je u Americi i Europi u 20-tak različitih zemalja. Diskografiju mu čini deset studijskih albuma na kojima nalazimo delta, country i chicago blues, zydeco, rock’n’roll i etno (world) glazbu. Njegove autorske skladbe teku kao pritok rijeke Mississippi nastojeći spojiti naizgled nespojivo – hrvatske (zagorske) korijene i američki blues. Osvojio je 4 nagrade Porin, pokretač je etno blues festivala u Zagorju, educira mlade te uređuje radio emisije o blues glazbi Hrvatskom radiju.

Nakon 20 godina karijere i 10 studijskih albuma, nove pjesme i aktualni nastupi Tomislava Golubana jednako pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Od male usne harmonike i lokalnih nastupa, tijekom godina je isklesao grandiozni spomenik tom instrumentu u kojeg je čudesno i uporno dahtao na nekoliko kontinenata, desetke država i festivala, stotine koncerata i stotine tisuća kilometara. Na blues terenu, Goluban je s jedne strane opasan i promišljen umjetnik, a s druge pak nježan i zavodljiv glazbenik. Generalno gledano, on je opasna i sveprisutna ptica grabljivica kamuflirana u perje malog goluba.