°C 12

Zanimljive i poučne ture Novim Dvorima

01.07.2020.

Maja Peranić

Turistička zajednica grada Zaprešića organizirala je za Zaprešićane i posjetitelje zanimljive ture prekrasnim Novim dvorima. Osim dnevnih tura, u ponudi su bile i noćne, koje su zainteresirale mnoge sudionike.

Interaktivne i poučne, ove ture pokazale su Nove dvore Jelačićeve u punom sjaju, a usput i zabavile sve koji su se odlučili izdvojiti sat vremena i prošetati predivnim zaprešićkim parkom. Na početku ture, kod poznate Vršilnice, posjetitelje su pozdravile dvije "coprnice", koje su sve sudionike provele kroz cijele Nove dvore i pritom im odale najskrivenije tajne najpoznatijeg hrvatskog bana i njegove obitelji.

Osim veselih recepata i pričica za najmlađe, coprnice su ispričale i sve što treba znati o Josipu Jelačiću i njegovoj vojnoj karijeri, privatnom životu, te posjedu na kojem je proveo posljednje godine života.

Značaj bana Jelačića za hrvatsku povijest 19. stoljeća često se ne spominje dovoljno, ali svi koji su prošli turu Novim dvorima otišli su s više znanja nego što su očekivali - pogotovo jer im je na putu prišao i sam ban! Kroz smiješne doskočice, šarmantan i zanimljiv, ban Jelačić svim je sudionicima ture ponudio mnoštvo interesantnih činjenica o svom životu, a kada se povorka uputila prema samom dvorcu, tamo ih je, čitajući poeziju koju je napisao pravi Josip Jelačić, dočekala i njegova supruga Sofija. Uz njih i vesele "coprnice", svi posjetitelji ove ture dobili su zaista zanimljiv uvid u povijest Novih dvora te život njihovih najpoznatijih stanovnika.

(izvor: Grad Zaprešić)