°C 22

Vrhunski glazbeni užitak na Festivalu drvenih kapela

24.06.2020.

Redakcija

U impresivnoj kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki jučer je koncertom Ansambla Pinocchio sastavljenom od veterana i doajena barokne glazbe u Hrvatskoj, osnivača prvih baroknih glazbenih sastava na autentičnim instrumentima, otvoren još jedan festival drvenih kapela Sancta Barbara.

-U ova neprepoznatljiva vremena, kada sve što smo držali sigurnim, smatrali normalnim i podrazumijevali uobičajenim postaje neizvjesnim i neuobičajenim, ovo je bio pravi pothvat i skok u nepoznato: isplanirani, dogovoriti, organizirati, realizirati festivale po našim gotovo neprepoznatim, a divljenja vrijednim kulturnim dobrima koje naslijedismo kao potomci ljudi koji su u njima najbolje od sebe dali Bogu i ostavili za nas- poručila je Valentina Badanjak Pintarić, jedna od organizatorica festivala.

U Turopolju, žarištu koje je koncentracijom izvorne narodne stvaralačke snage širilo svoj utjecaj na Pokuplje i Posavinu, geografskom prostoru gdje se tradicija gradnje drvenih crkava zadržala duboko u 20. stoljeće, nastao je kompleks drvene sakralne arhitekture koja osvaja svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara i ove godine vas poziva u ove drevne i prelijepe prostore koje će uglazbiti naši vrhunski umjetnici glazbenici. Traje od 21. – 28. lipnja i sa četiri atraktivna glazbena programa prošetat će nas na četiri zanimljive lokacije – Veliku Mlaku, Brest Pokupski, Gustelnicu i Veliku Goricu – gdje se nalaze drvene kapelice u koje ćete ovom prilikom moći ući i uživati u zvukovima ovih drevnih drvenih prostora.

-Iako sam ostavila mobitel u sakristiji pa se moj uobičajeni nadzor nad virtualnim koncertom uživo sveo na prihvaćanje da sam bespomoćno predana na milost i nemilost koncentriranom tonu puhača i emocionalnom angažmanu pjevača i čembaliste, ipak je svijest o tome da radimo važan i veliki pothvat, da oživljavamo najvrjedniju našu povijest u vremenu svih mogućnosti, da uživamo skupa oduševljeni genijem naše sve opstojnosti gledajući se gotovo oči u oči; sve je to bilo jače od sitnica koje bi lako mogle preuzeti i obojati priču drugačije, osobito simbolično uz recentna i aktualna astronomska događanja (pomrčina sunca, mlađak...) koja pritišću svojim teretnim utjecajem, ako se udaljimo malo od sveg ovog (da ne velim čega) što nam se događa na vlastite oči, tu dolje, na tlu- prenijela je svoje dojmove Valentina.

Kako je istaknula Valentina, drvene kapele su vrijedne festivala i čudi se što neko već nije nešto slično davnih dana pokrenuo. A Festival drvenih kapela vrijedan je vašeg interesa i pažnje jer otkriva oku sakriveno, srcu potrebno, duši blisko, pa vas zato poziva da ih pratite i dalje, od petka 26. lipnja kada će biti u još jednoj Kapeli sv. Barbare, ali onoj na području Sisačke biskupije, u Brestu Pokupskom, gdje će ispred oltara sv. Barbare iz 1675. nastupiti sjajan dvojac - Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, čembalo izvodeći baroknu glazbu na autentičnim glazbalima.

-Zatim smo u subotu u "drvenoj katedrali" u Gustelnici uz Dania Bošnjaka na flauti, a u nedjelju predstavljamo festivalski rezidentni ansambl Capella Lignum koji će zaključiti ovogodišnju festivalsku sezonu Hrvatske udruge Ars organi Sisciae. No, to ne znači da nemamo još planova, glazbenih aduta u rukavu kojim namjeravamo odnijeti i posljednji štih u ovoj izazovnoj igri s nepredvidljivim- kazala je Valentina.