°C 29

Vikend u Zelini: Snimanje milenijske fotke, Bartolovo i šatorijada

22.08.2019.

Romana Šimek

24. kolovoza u 10 sati u Svetom Ivanu Zelini snima se 653. po redu milenijska fotografija.

Najbučniju milenijsku fotografiju snimiti će poznati fotograf i snimatelj Šime Strikoman. Milenijsku fotografiju snimamo na dan Sv. Bartola, te na taj način želimo obilježiti naš vinski kraj, te povezati vinske običaje postavljanja klopoteca koji tjeraju čvorke i nagovještavaju da se bliži berba.

Od  lijepih vinogradarskih običaja ne valja zaboraviti  Sv. Bartola 24. kolovoza, nadnevak kad se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.

Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji sa TZ Grada Svetog Ivana Zeline, organizira  proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja Udruga „Brina“ među svojim članovima bira VINCILIRA i PUDARA na godinu dana, do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice.

Manifestaciju će uveličati članovi  HPD Zelina i „Brina-benda“

Šatorijada je manifestacija u kojoj je cilj opuštanje i zabava u pozitivnoj atmosferi. Nakon što ispraznite ležaljke na plažama, dođite u park zelinskog ŠRC od 23.-25.08.2019, postavite svoj šator, organizirajte "dom" u prirodi, zabavite se i veselite. Podijelimo zajednički doživljaje i družimo se pred sam početak novog radnog ciklusa za odrasle i povratka u školske klupe za djecu i mlade.

-U sklopu manifestacije organizirat ćemo odbojku na pijesku, igru graničara i druge zabavne igre. Za sve sudionike osiguran je i zajednički ručak : gljivarski kotlić. Ponesite sa sobom hranu za svoju obitelj prilagođenu za boravak u prirodi (konzervirana hrana, voće, povrće, lako probavljiva hrana). Za ručak i večeru imat ćemo vatricu za roštilj (ne zaboravite uzeti meso, povrće, začine)- poručuju organizatori.

Po prvi puta je organiziran i izlet u šumu na branje gljiva sa stručnim vodičima.