°C 1

Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja

05.01.2021.

Maja Peranić

Devedeset i pet pari obuće prikupilo je za stanovnike potresom najpogođenijih područja Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec. Građani su se ovoj hvalevrijednoj akciji odazvali u velikom broju te je za Petrinju, Glinu i okolicu danas krenuo kamper napunjen najpotrebnijim stvarima tamošnjem stanovništvu.

Akcija prikupljanja obuće pokrenuta je na inicijativu Vrbovčanina Tomislava Puđe koji je na stradalim područjima pomagao u obnavljanju kuća te se upoznao sa stanjem na terenu i da je potreba za nepropusnom obućom najveća zbog blata i kiše koja je trenutno prisutna, rekli su nam iz GDCK-a Vrbovec.

U jednom danu Vrbovčani su prikupili 95 pari zimske obuće, od toga 65 pari nepropusnih čizama, 30 pari zimskih cipela.

-Moram zaista pohvaliti ljude, naše građane koji su se u ekspresnom roku odazvali ovoj našoj akciji i donijeli su gotovo sve nove čizme, a one koje su već nošene u odličnom su stanju, skoro kao nove-rekla nam je ravnateljica GDCK-a Vrbovec Jelena Mucko.

Osuluškuje se situacija s terena

35 pari čizama danas će otputovati u Glinu kamp kućicom koju je donirala Veterinarska stanica Vrbovec. Kamp kućicu Crveni križ je napunio već ranije prikupljenim donacijama toplim jaknama i dekama. Dio prikupljene obuće sutra će otputovati u selo Kukuruzare s još jednom kamp prikolicom veterinarske stanice koja je donira za veterinare toga područja, dok će pokretač akcije gospodin Puđe, još 45 pari čizama odvesti do potrebitog stanovništva.

-Osluškujemo situaciju na terenu i prema potrebama djelujemo i organiziramo akcije – kaže nam gospođa Mucko iz GDCK-a Vrbovec dodajući kako je vrlo važno organizirano prikupljati donacije jer se one trebaju razvrstavati, skladištiti, a najvažnije je da su od pomoći onima kojima su namijenjene.

-Trenutno imamo velike količine hrane i higijenskih potrepština prikupljeno. Vodimo se porukama i informacijama s terena koje dobivamo od Hrvatskog Crvenog križa. Hrane i higijene trenutno ne treba pa nas preusmjeravaju da prikupljeno dostavljamo na Velesajam. Ali mi smo odlučili pričekati i prikupljeno će se voziti u starala područja čim se stvore uvjeti odnosno čim se pokaže potreba za tim. Imamo i na našem području oko 70 pridošlih stradalnika pa podmirujemo i njihove potrebe- objasnila je Mucko.

-Moramo voditi računa o resursima, nismo mi sad jako dobri ako odjednom sve donesemo nego ako stalno pomažemo ljudima onako kako njima treba-dodala je.

Uskoro akcija prikupljanja donjeg rublja

GDCK Vrbovec stoga trenutno nije u potrebi za donacijama jer zaliha hrane i higijenskih potrepština ima dovoljno, a akcija prikupljanja obuće pokazala se vrlo uspješno. Ipak, Mucko je najavila da će uskoro krenuti prikupljanje novog donjeg rublja, pidžama i spavaćica što je trenutno najpotrebnije stradalnicima, no kada kreće ta akcija izvijestit će naknadno.

U ovoj nevolji koja je zadesila stanovnike Banovine svoje veliko srce pokazali su i Vrbovčani koji su putem svog malog i aktivnog Gradskog društva Crvenog križa uputili pomoć onima kojima je to sada najpotrebnije. GDCK Vrbovec im na tome od srca zahvaljuje.

Spomenimo za kraj kako Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec osim humanitarnog rada koji je u tijeku, ove godine očekuje ostvarenje nekoliko europskih projekata ukupne vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna, a koji su usmjereni ka poboljšanju i širenju socijalnih usluga u zajednici.

Galerija slika

Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja Veliko srce Vrbovčana: Kamper pun čizmama i toplih jakni krenuo za stradala područja