°C 22

Velika Gorica: Distributivni centar za voće i povrće posjetilo izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije

26.11.2021.

Redakcija

Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, kao dobar primjer pomoći poljoprivrednim proizvođačima u skladištenju, pakiranju i plasmanu proizvoda, posjetilo je jučer izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno zamjenicom župana Marijom Jungić.

-Bjelovarsko-bilogorska županija planira kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a putem razvojnog sporazuma s Vladom RH, raditi na projektu gradnje distributivnog centra za voće i povrće. Nadam se da će nam iskustva koja ćemo danas dobiti pomoći u pronalasku najboljeg modela koji će zadovoljiti potrebe proizvođača naše županije- rekla je zamjenica Jungić.

Domaćin izaslanstvu Bjelovarsko-bilogorske županije bio je zamjenik župana Damir Tomljenović. Rekao je da je Distributivni centar nastao iz potrebe proizvođača, konkretno voćara koji su htjeli biti konkurentni na tržištu tijekom cijele godine.

-Da bi bili konkurentni trebalo im je nekoliko stvari: sortirnica, pakirnica i, najvažnije, hladnjača. Sve smo to uspjeli sagraditi na zemljištu koje smo od Vlade RH dobili u koncesiju s pravom gradnje. Sada imamo kompletirani proces, a hladnjače su pune i ispunjavaju svoju svrhu- rekao je Tomljenović.

Unatoč lošoj godini za proizvodnju jabuke - proljetnom mrazu, ljetnim sušama, a ponegdje i tuči, direktor Centra Hrvoje Bunjevac naglasio je da je ULO hladnjača, ukupnog kapaciteta 3000 tona, puna!

-Glavni razlog je što je naša ULO hladnjača najmodernija u državi. Svi pokazatelji govore da jabuka kod nas uspije sačuvati jednaku kvalitetu kroz cijelu godinu. Zadnje pakiranje prošlogodišnje jabuke imali smo 20. kolovoza, dakle u hladnjači je bila skoro godinu dana. Kada je išla na tržište bila je iste kvalitete kao i kada je ušla u hladnjaču- naglasio je Bunjevac dodavši da je jabuka glavni artikl Centra, a iza nje dolazi borovnica, odnosno jagodasto voće.

-Proizvođačima jagodastog voća pružamo maksimalnu podršku. Tako smo zadnje tri godine značajno investirali u opremu za kalibriranje i pakiranja ovoga voća. Zahvaljujući tome borovnica naših lokalnih proizvođača plasira se na najzahtjevnije europsko tržište: Austriju, Njemačku i Nizozemsku, a posebno raduje što je značajna količina borovnice otišla i na tržište Poljske- rekao je Bunjevac i uz to nadodao da je u planu i treća faza razvoja Centra, i to prerada voća i povrća.

 

(foto: Zagrebačka županija)