°C 23

Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec

31.08.2023.

Ivana Ćurić

Punih 95 godina djelovanja navršilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Veleševec smješteno u malom posavskom mjestu na jugoistočnom rubu Zagrebačke županije. Veliki jubilej obilježit će svečanom sjednicom ove subote, 2. rujna.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Veleševec osnovao je učitelj Engesfel 15.travnja 1928.godine,a među prvih 20 članovi koji su se priključili inicijativi bili su Šimun Latin, Josip Antolek, Stjepan Antolek, Ivan Gregorec, Franjo Ščetko, Albert Klepac, Ivan Dolački, Stjepan Katulić, Ivan Hrešček, Stjepan Jurak i Petar Antolek. Od tada pa sve do danas društvo neprekidno radi i djeluje.

Temeljne zadaće Društva su provedbe vatrogasnih djelatnosti. Više puta smo se uvjerili kako nisu vatrogasci samo oni koji skaču na dojave o požaru, već su tu uvijek kad zatreba, i za požare, i za potrese, i za poplave, kako bi se stavili na raspolaganje i pomogli svojim susjedima. Svečano obilježavanje 95 godina rada slijedi u subotu u 18 sati postrojavanjem, svečanim ešalonom i polaganjem vijenaca za sve poginule vatrogasce i hrvatske branitelje, a od 19 sati u Vatrogasnom domu slijedi sjednica i prigodni domjenak.

-Središnje smo vatrogasno društvu u Općini Orle. Neprekidno radimo svih ovih 95 godina, danas imamo 60-ak članova, od čega je važno napomenuti da njih 22 su operativni-kaže Željko Kovač, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veleševec. Predsjednik Željko Kovač je inače već odavno involviran u vatrogasno društvo svoga kraja, pa ga znaju i u širim vatrogasnim krugovima. Osim što vodi DVD Veleševec, bio je jedan od osnivača Vatrogasne zajednice Općine Orle, predsjednik iste, a sada je zapovjednik.

 

Inače ovo dobrovoljno društvo raspolaže s navalnim vozilom kojeg je kupila Vatrogasna zajednica Općine Orle, te imaju kombi za prijevoz ljudstva i opreme.

-Vatrogasni dom je naravno naše mjesto okupljanja, uz to je i spremište s opremom. Veseli nas da imamo i pomladak, ekipu djece u dobi od 6 do 12 godina koji su ove godine sudjelovali na Županijskom natjecanju. Aktivni su, često idu na natjecanja i ono najvažnije, imaju volje pa nas to veseli-dodaje gospodin Kovač.

Sa sjetom u glasu dodaje da mladi oko punoljetnosti odlaze, pa nemaju više aktivnih članova u toj dobi. No, oni koji su uključeni u rad društva spremno se odazivaju na akcije kada god zatreba. Tako je i u slučaju priprema za veliki jubilej, a ističe puno su im tu pomogli pokrovitelji, javni i privatni.

-Društvo godišnje dobiva sredstva za rad iz proračuna Općine, preko Vatrogasne zajednice koja broji šest društva. Dobijemo koliko možemo, oprema je dosta skupa, a potrebe u vatrogastvu su, vidite i sami, sve veće. Ove godine dobili smo i veliku donaciju opreme iz Njemačke vrijednu 20.000 eura i to nam je uistinu bio jedan od najvećih pomaka-ispričao nam je gospodin Kovač.

 

Pomažu tu i javni pozivi koje raspisuje Zagrebačka županija i na koji se kontinuirano javljaju. Tako su u posljednjem objavljenom pozivu ostvarili pravo na sufinanciranje od županije u iznosu 2.400 eura. Pomažu im, kaže , i privatni donatori a među njima i načelnik Općine Orle i gospodin Nenad Radojčić vlasnik tvrtke Vatropromet iz Zagreba.

Najljepši dio svečane sjednice bit će zahvala upravo onim članovima ovog društva koji su godinama pridonijeli vatrogastvu u svom Veleševcu.

Srebrne plamenice u subotu dobivaju Danijel Malec, Željko Brnardić i Branimir Ujaković. Stjepan Vučin broji već 50 godina članstva u DVD-u Veleševec pa za to slijedi posebna spomenica, dok će Damir Dianežević i Ivica Tačković primiti spomenicu za vatrogasne veterane.

Anita Celčić, prva vatrogasna časnica ovog društva, dobiva zlatnu medalju. Brončane plamenice primit će Snježana Kovač, Igor Celčić, Tajana Furko, Nikola Kovač i Dalibor Vučin, a brončane medalje Julija Vučin, Valentino Tačković, Mirna Vrbančić, Stjepan Čubanec i Robert Miloščić.

-Zahvalio bi se svim svojim članovima pogotovo operativnima i podupirajućim koji nas pomažu i uvijek su nam podrška bez koje ne bi mogli, a suradnja je na visokom nivou. Zahvala načelniku Ervinu Vujici koji je uvidio da smo operativna snaga na cijelom ovom području kad god zatreba. Hvala i svim privatnim donatorima i Zagrebačkoj županiji koja nas pomaže za sve što je nepohodno za vatrogasne intervencije kroz javne pozive-zaključio je predsjednik DVD-a Veleševec i nastavio s obvezama jer, priprema proslave je u završnici, a ne slavi se svaki dan 95 godina predanosti u vatrogastvu.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

 

Galerija slika

Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec Vatru gasi, brata spasi...i tako već 95 godina djeluje DVD Veleševec