°C 20

Tomislav Špoljar izabran u upravni odbor Međunarodnog trubačkog udruženja

30.10.2023.

Maja Peranić

Nastavnik trube u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, Tomislav Špoljar, prof. izvrsni savjetnik, odabran je u upravni odbor Međunarodnog trubačkog udruženja. Riječ je o udruzi koja broji oko 10 000 članova iz cijelog svijeta, a u upravni odbor su birani oni čije su zasluge u trubačkom svijetu prepoznate kroz umjetničku djelatnost, pedagoški rad ili promicanje instrumenta.

Ovo je velika čast za profesora Špoljara koji od 1999. radi kao nastavnik trube, a dugi niz godina svoje znanje i ljubav prema glazbi i tom instrumentu prenosi na generacije mladih Velikogoričana. Pod njegovim mentorstvom učenici danas postižu iznimne uspjehe na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Akademski trubač Tomislav Špoljar široj je javnosti najviše poznat kao umjetnički voditelj i idejni začetnik VG Brass festivala jedinstvenog događaja kojime je dao svoj doprinos kulturnom životu našeg grada dovevši u Veliku Goricu brojna imena iz svijeta glazbe sa svih krajeva Zemlje.

Međunarodno trubačko udruženje, čiji je član od svojih školskih dana, osnovano je 1973.godine s ciljem ostvarivanja boljih veza između trubača i dijeljenja notne literature, širenja notne literature, od većih mogućnosti za koncertiranje i umrežavanje između profesionalaca i amatera i svih koji vole trubu. Danas je to udruženje koje brine jednako o profesionalcima i studentima, amaterima i svima koji su vezani uz trubu na jednoj jako visokoj profesionalnoj razini, objasnio nam je Špoljar.

-Ja sam član još iz đačkih dana, slučajno sam došao u dodir s udruženjem na jednom seminaru u Lihtenštajnu i tada me profesor usmjerio i 1992. godine sam se učlanio. Imao sam tada beneficije jer izdaju žurnal 4 puta godišnje iz kojeg čovjek može jako puno toga naučiti jer pokriva sve aspekte našeg instrumenta. Jako je udruga na mene djelovala u radu, učenju o trubi i o glazbi općenito. Kasnije sam to počeo vraćati, pisao sam recenzije za njihove cd-ove, a oni su u međuvremenu pratili što ja radim, moju karijeru i odabrali me u Upravni odbor-pojasnio je Špoljar koji je jedini član Upravnog odbora ovog udruženja pozvan s prostora jugoistočne Europe.

Sjedište Udruženja je u Americi, a trude se revitalizirati ogranke na drugim kontinentima.

Ovaj izbor za člana Upravnog odbora velika je čast za profesora velikogoričke umjetničke škole koji kaže kako će svojim radom i zalaganjem, sve ostvareno nastojati vraćati zajednici na razini Hrvatske, ali i Velike Gorice.

-Ovakvo priznanje znači da je moj rad prepoznat i da sve ono što sam za školovanja stekao svojoj zajednici mogu vratiti na najbolji mogući način. Mislim da za naš kraj mogu puno napraviti kontaktima i pokušati dovesti taj svijet ovdje, ali i našim umjetnicima pomoći da sudjeluju na konferencijama negdje u svijetu kako bi pokazali što mi s ovih prostora imamo za dati, a imamo puno za dati – kaže Špoljar i dodaje kako mu je cilj takvu konferenciju dovesti u Hrvatsku, a planove ima i za svoje učenike koje svakodnevno podučava glazbu:

-Potrudit ću se da naši učenici vide taj profesionalni svijet, da ostvare kontakte i da ih pokušam umrežiti s trubačima iz cijelog svijeta– rekao nam je za kraj Tomislav Špoljar.