°C 3

Svojom slikom obogatite 150. obljetnicu rođenja Vrbovčanke Marije Jurić Zagorke

22.01.2023.

Redakcija

Vrbovečka udruga Artoratorij poziva sve mlade umjetnike/ce do 35 godina starosti da se prijave na naš natječaj za izlaganje prilikom skupne žirirane izložbe pod nazivom GORKA SLIKA.

Povodom 150. obljetnice rođenja jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Marije Jurić Zagorke koja je upravo rođena 2. ožujka 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, osmišljena je grupna žirirana izložba inspirirana Zagorkinim djelovanjem i osebujnim životom naziva „Gorka slika“ u organizaciji udruge Artoratorij.

Mladi vizualni umjetnici su pozvani da kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa stvore vlastita likovna djela uz napomenu da im to bude tek polazišna točka za vlastitu likovnu interpretaciju te da prijavljeni radovi sadrže motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i sl. 'Gorka', kao Zagorka i 'gorka' kao Zagorkin život često.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju, autorica koncepcije izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Tina Rajić, prepoznaje upravo motive i atmosferu ogorčenosti, gorčine, tuge, samoće, bijesa i čežnje koji bi mogli biti inspirativni umjetnicama/ima za likovno stvaranje. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova izrađenih u mediju - crtež, grafika, slika, fotografija, kolaž ili ilustracija; a koncepcijski se djelomično naslanja na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

Ova izložba predstavlja nastavak niza planiranih izložbi koje stavljaju naglasak na bogatu povijest grada Vrbovca, primarno kroz istraživanje opusa i života značajnih književnika/ca, umjetnika/ca i ostalih velikana i velikanki ovoga kraja, a s ciljem predstavljanja mladih suvremenih umjetnika/ca. Prva u nizu takvih izložbi je bila uspješno provedena prošlogodišnja skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi.

Natječaj je otvoren do 20. veljače 2023. godine, a više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju, možete pronaći na poveznici: GORKA SLIKA.