°C 4

Svećenici i biskupi okupljeni povodom 56. obljetnice smrti vlč. Vranekovića

28.07.2020.

Ivana Ćurić

Biskupi i svećenici rodom iz krašićkog kraja okupili su se u subotu, na blagdan svetog Jakova, povodom 56. obljetnice smrti krašićkog župnika Josipa Vranekovića (1921. – 1964.).

Misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s umirovljenim vojnim ordinarijem Jurjom Jezerincem i umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem te ostalim svećenicima iz krašićkog kraja. Nakon mise svećenici su se zajedno uputili do groba vlč.Vranekovića na zajedničku molitvu.

Župnik Vraneković bio je prvi suradnik bl. Alojzija Stepinca u njegovom sužanjstvu, kako je rekao vlč. Vučak, a „Stepinac je imao veliko povjerenje u njega“. Ispred staroga župnog dvora u kojem su živjeli,  2019. postavljena je bista župnika Vranekovića.

Župnik Ivan Vučak kazao je kako bi stari župni dvor trebao biti obnovljen do 100. obljetnice rođenja župnika Vranekovića 2021. godine. Nedavno je obnovljeno potkrovlje u kojem će biti spavaonice za hodočasnike. U kolovozu počinje i obnova spomen-soba bl. Stepinca – njegove radne sobe, ureda i spavaće sobe. Uredit će se i spomen-soba župnika Vranekovića u kojoj je pisao Dnevnik te spomen-soba časnih sestara Služavki Maloga Isusa.

 

(Izvor i foto: Župa Krašić)

Galerija slika

Svećenici i biskupi okupljeni povodom 56. obljetnice smrti vlč. Vranekovića Svećenici i biskupi okupljeni povodom 56. obljetnice smrti vlč. Vranekovića Svećenici i biskupi okupljeni povodom 56. obljetnice smrti vlč. Vranekovića