°C 1

Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma

28.06.2023.

Ivana Ćurić

U Velikoj Gorici danas je održan stručni skup pod nazivom „Suvremeni izazovi održivog turizma“ u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i Veleučilišta Velika Gorica s ciljem da se donesu zaključci po pitanju izazova održivog razvoja turizma.

Skup je okupio stručnjake, znanstvenike, predstavnike poslovnih subjekta i drugih dionika turističkog sektora koji su otvorili raspravu o suvremenim izazovima, sigurnosti i održivosti u turističkom gospodarstvu Republike Hrvatske te kako bi pružili platformu za razmjenu ideja i najbolje prakse. Među okupljenima na skupu su sudjelovali ministar Davor Božinović, dožupan Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Neven Karas, ravnateljica TZ VG Ivana Alilović , dekan VVG-a Ivan Toth, te kao izlagači Robert Kopal (Effectus veleučilište), Gabrijela Abramović (MZLZ „Dr. Franjo Tuđman“), Davorin Štetner (HAKS), Slavko Štefičara (MINTS), Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti) i drugi.

-Pozdravljam inicijativu Veleučilišta Velika Gorica i Turističke zajednice Zagrebačke županije da stručnim skupom daju jedan doprinos turističkoj sezoni s naglaskom na sigurnost. Vidimo iz dana u dan u kakvim okolnostima živimo, a sigurnost je jedan od onih glavnih elemenata na temelju koji se turisti odlučuju u koju zemlju otići-naglasio je na početku ministar Davor Božinović.

-Želimo istaknuti važnost ne samo na održivog turizma nego jednako tako i važnost sigurnosti koja je ključna kako bi naše turističke destinacije Republike Hrvatske i kontinentalne Hrvatske ostale otporne na utjecaj na koji se svi moramo pripremiti. Znamo da je Sinergija ključna, i ova današnja sinergija između Veleučilišta Velike Gorice i naše Turističke zajednice zagrebačke županije pokazuje da edukacijom, važnošću značaja turističke destinacije i sigurnošću, naravno i pokroviteljima Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Velikoj Gorici, dobivamo na značaju kao destinacija i sigurno ćemo graditi lijepu budućnost za naše generacije koje slijede. Nastojimo promovirati aktivnosti na području županije, a Veleučilište je eminentno po pitanju sigurnosti koja je ključna za održavanje turističkih destinacija-rekla je Ivana Alilović ravnateljica TZ Zagrebačke županije koja je skup organizirala u suradnji s Veleučilištem.

-Hrvatska sa sigurnošću koju ima, a tvrdim da smo jako sigurni i globalno gledajući, sigurna zemlja i sigurni gradovi, to uz sve naše ljepote, kulturu i tradiciju dovodi i domaće turiste kod nas-istaknuo je dekan Ivan Toth.

Zagrebačka županija nagodinu postaje "Green destination"

Kad je u pitanju turizam u našoj županiji zamjenik župana najavio je novi certifikat koji Zagrebačka županija očekuje u sljedećoj godini.

-Naša županija je poznata kao zeleni prsten, imamo što pokazati u vidu turizma i bit će mi drago da 2024. postanemo „Green destination“, imamo zaista lijepu prirodu i posjećuje nas sve više turista. U prvih šest mjeseci imamo 22 posto više dolazaka , 21 posto više noćenja i to nam govori da turizam u Zagrebačkoj županiji ide u pravom smjeru. Svi znamo da je glavni adut hrvatskog turizma prekrasno plavo more, a naš adut je prekrasna zelena zagrebačke županije i vjerujem da ćemo u godinama pred nama privući još više turista iz europskih zemalja i cijelog svijeta, a mi ćemo raditi na tome kad dođu da se osjećaju lijepo i ugodno-rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Dodatnu vrijednost turizmu u velikogoričkom kraju, kao i otvaranje novih oblika sportskog turizma donijet će i kapitalni projekt Hrvatskog nogometnog saveza.

-Posebno me veseli što je Velika Gorica predvodnik turizma u Zagrebačkoj županiji i vjerujem da će u budućnosti postati jedan od predvodnika turizma kontinentalne destinacije zahvaljujući i nogometnom kampu koji će HNS izgraditi u Velikoj Gorici – rekao je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

Skup se nastavio uz zanimljiva predavanja i panel rasprave koje su približili sudionicima izazove s kojima se susreću u održivom turizmu te kako bi šire proučili teme od ključne važnosti za razvoj turističkog sektora na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma Stručni skup na VVG-u: Ministar Božinović i ključni dionici turističkog gospodarstva o izazovima održivog turizma