°C 22

Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba

22.05.2020.

Redakcija

Potrošači su, i ove godine, ocijenili kakvoću plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina...)

- Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u RH. Na prostoru Županije i grada Zagreba, prevladavaju tri sorte - Clary, Joly i Asia. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije. Jagode su jednorodne, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja. Ovogodišnja sezona berbe, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije. Sve ovisi o temperaturi zraka i vlazi - rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja.

Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode, već 18 godina, zajedno organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“. Ovogodišnje je održano u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini.

- Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene. Na području Županije ima 60-tak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je ona dodatna djelatnost. Svi oni mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga i edukacije. Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik... maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna - rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije.

S prodajom jagode jagodari ove godine nemaju problema! Dapače, veći dio uroda prodaju na kućnom pragu.

Galerija slika

Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba Sorta Asia - najbolja jagoda Zagrebačke županije i Zagreba