°C 19

Singrlice i Gradska glazba Samobor u borbi za Porin

17.02.2017.

majai

Samoborski glazbenici i glazbenice ove su godine nominirani za prestižnu Glazbenu nagradu Porin. Za nagradu za najbolji album etno glazbe borit će se Singrlice i Gradska glazba Samobor.

Na svečanoj ceremoniji održanoj jučer u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljeni su finalisti 24. izdanja Glazbene nagrade Porin. Biračko tijelo je tako u prvom krugu glasovanja odabralo po tri izvođača i skladbe, odnosno njih pet u kategorijama za Album i Pjesmu godine, a favorite su birali u 33 kategorije.

Među nominiranima su čak dva sastava s područja Samobora. Riječ je o Gradskoj glazbi Samobor i vokalnom ansamblu Singrlice, nominiranima u istoj kategoriji – za najbolji album etno glazbe. U istoj kategoriji nominiran je i vokalni ansambl Sakscinski.

Singrlicama četvrta nominacija

Singrlicama je ovo četvta nominacija za prestižnu glazbenu nagradu (3 za najbolji album etno glazbe, 1 za najbolju folklornu pjesmu), a Porina već imaju za album "Made in tradicija" iz 2011. godine. Ove godine za tu se nagradu bore novim albumom naziva "Ajde cure u...". Njihov voditelj i producent Tomislav Jozić ističe da se radi o nešto drugačijem pristupu etno glazbi u odnosu na njihov dosadašnji rad.

-Album je različit od naših dosadašnjih posebno po tematici jer se radi o jazz-u. Pogotovo zato što je aranžman radio poznati jazz glazbenik Igor Geržina, pa su aranžmani drugačiji i svježiji nego na prva dva albuma. Tada je to bio moj rukopis, a da se ne ponavljamo odlučili smo napraviti nešto novo. Što je dobra odluka, da album malo drugačije diše – rekao nam je Jozić.

Novo "jazz ruho"

Singrlice su veoma ponosne na ovu nominaciju te se nadaju da će i u tom drugačijem glazbenom ruhu ostvariti uspjeh:

- Nadale smo se nominaciji, to je ipak veliko priznanje struke. Naravno da se nadamo i osvajanju Porina, pa da ponovimo uspjeh drugog albuma i da pokažemo da i u ovom novom, drugačijem ruhu od prethodna dva, radimo na tome da se tradicionalna hrvatska glazba prikaže kao još pristupačnija i zanimljivija široj publici – rekla nam je Maja Baltić, jedna od Singrlica koje čine djevojke iz Samobora i Karlovca.

Nominirana i Gradska glazba Samobor

U konkurenciji za najbolji album etno glazbe je i "Šafrun" Gradske glazbe Samobor. Njihov album također donosi jazzističke, ali kako kažu "ne samo jazzističke" obrade tradicijskih pjesama. Na albumu se nalaze pjesme poput "Uzmi ove ruže", "Kraj kapele svete Ane" i "Samoborci piju vino z lonci" koje su simboli samoborskog kraja, a donose i skladbe koje vode do drugih krajeva naše domovine u različitim aranžmanima.

- Stilovi kojima smo obradili te starogradske pjesme, kao i tradicionalne hrvatske su različiti tako da se ne radi isključivo o jazz obradama. Pokušali smo pokriti područje cijele države pa su tako stilovi pjesama različiti, a aranžeri su ih obradili potpuno nezavisno – rekao nam je tajnik Gradske glazbe Samobor Dubravko Mihalinec.

Porin za 210. rođendan?

Gradskoj glazbi Samobor koja djeluje od 1807. godine ovo je prva nominacija za nagradu Porin.

-Nismo to očekivali, ali smo se ipak nadali.  U konkurenciji su tri jednako jaka projekta, a bilo bi nam drago da dobijemo Porina baš mi s obzirom na to da smo najstarija glazba u Hrvatskoj, a ove godine imamo i proslavu 210. obljetnice pa bismo je uz Porin još ljepše proslavili – kaže Mihalinec.

No neće im biti žao ako Porina ponesu Singrlice jer ih s njima također veže prijateljstvo i glazbena suradnja.

- Dobri smo si sa Singrlicama, svi se u tu u Samoboru dobro poznajemo i surađujemo. No, one već imaju jedan Porin, pa bi bilo lijepo da sad dobijemo mi – kazao je uz šalu Dubravko Mihalinec dodavši kako se ne smije zaboraviti niti na treći nominirani sastav.

-Sve je to jako kvalitetan materijal. Dobra su sva tri projekta, ali su i potpuno različita – kazao je.

Tko će na kraju dobiti Porina preostaje nam vidjeti 17. ožujka kada će se dodjela te glazbene nagrade održati u Spaladium Areni.

Galerija slika

Singrlice i Gradska glazba Samobor u borbi za Porin Singrlice i Gradska glazba Samobor u borbi za Porin Singrlice i Gradska glazba Samobor u borbi za Porin Singrlice i Gradska glazba Samobor u borbi za Porin