°C 22

Samoborski građanski utorak meteorologije

12.03.2020.

Redakcija

Vrlo zanimljivo i dobro posjećeno predavanje naziva "Što sve predstoji prognozi vremena?" u sklopu Građanskog utorka, jučer je organiziralo samoborsko Društvo inženjera i tehničara u suradnji s POU, na kojem je Samoborac dipl.ing. Zvonko Žibrat govorio o meteorologiji i prognozi vremena.

Ova uvijek aktualna tema danas još više dobiva na značenju u okolnostima sve izraženijih i naglijih vremenskih promjena u cijelom svijetu pa su točne i pravovremene prognoze iznimno važne. Ljudski rod oduvijek se oslanjao na vremenske mijene i izmjene doba u okolišu promatranjem i bilježenjem prirodnih pojava, ponašanjem životinja, praćenjem nebeskih tijela i svega povezanog s onime što bi moglo utjecati na njegov opstanak.

Uvodno je Žibrat donio povijesni pregled meteorologije, koja je danas ozbiljna grana znanosti, podsjetivši pritom da je i Samobor imao svojevrsnog pionira u ovom području – Marijana Gollnera, koji je već davne 1972. izdao knjižicu naslova Od primitivne do naučne prognoze vremena, u kojoj je prikupio i brojne narodne izreke o predskazivanju vremenskih prilika.

- Od 19. stoljeća do danas sustavno se prikupljaju podaci o vremenu diljem svijeta, u čemu ni Hrvatska nije nimalo zaostajala, a milijuni stručnjaka i volontera vrše motrenja i bilježe promjene iz zraka, na vodi i s kopna. Sustav je ujednačen i oprema za motrenje sve je sofisticiranija, što pridonosi točnosti današnjih prognoza, ali i sve boljim znanstvenim spoznajama o vremenu, klimi i njihovom utjecaju na život na Zemlji - naglasio je  dipl.ing. Žibrat.