°C 10

Samoborska keramičarska radionica za 25. obljetnicu Udruge

03.03.2020.

Redakcija

Keramika oduševljava i godinama ispunjava naše potrebe za kreativnim izražavanjem, za druženjem u jednoj lijepoj aktivnosti koja nas zaokuplja i uzbuđuje svojom ljepotom i izazovima. Samoborska keramičarska radionica uskoro obilježava 25 godina djelovanja, kao i deset godina Udruge za edukaciju i oblikovanje gline. Tim povodom odlučili su organizirati grupnu izložbu 

Izložena djela govore kako se i bez velikih pretenzija mogu dostići rezultati primjereni umijeću radosnog života i osobne satisfakcije. Izložit će se djela petnaest autora raznolikih pristupa, skoro u pravilu jednostavnih nenametljivih rješenja koja pokazuju mogućnosti u kreiranju, stvaranju i primjeni raznih tehnika, gdje je vidljiv i značajan poticaj kreiranja moderne keramike. Radovi ukazuju na kreativnost keramičke povezanosti s različitim materijalima. To je borba za umjetnički status keramike, a ne samo prihvaćanje uporabne vrijednosti i zanatske savršenosti.  Keramičari nas ovom izložbom uvode u svoj svijet stvaranja, ali nam i poručuju da je važno izražavati kreativnost koja nas obogaćuje i ispunjava naše živote. I možda je ova izložba poticaj za ljepšu i skladniju sutrašnjicu u kojoj će mnogima biti jasno da su bogatstvo i ljepota duhovne kategorije, ističe predsjednica Udruge, Gizela Kovačić Ulle.

Otvorenje izložbe je u srijedu 4. ožujka u 19 sati, a na kojem će sudjelovati Vokalni ansambl Samoborke pod vodstvom Marija Kambića, prof. Izložba je dostupna za posjetitelje do 15. ožujka 2020. godine, na adresi POU Samobor, u maloj dvorani Galerije Prica, na Trgu Matice hrvatske 6.  

O Udruzi

Udruga za edukaciju i oblikovanje gline Samoborska keramičarska radionica SAMKERAD slijednica je Keramičarske radionice koja je osnovana u studenome 1994. godine pri Dječjem vrtiću Izvor u Samoboru i djelovala je do 2016. godine. Od tada se u radionici u kreativnom radu s glinom okupljaju djeca i odrasli u okviru Udruge SAMKERAD. Ovo je druga samostalna izložba radova u keramici koju su pripremili članovi Udruge. Mnogi među članovima su višegodišnji polaznici Keramičarske radionice. Neki su se osamostalili u vlastitim ateljeima, u kojima stvaraju svoja djela i napreduju u umjetničkim postignućima u keramici. Članovi Udruge imaju iza sebe mnogo skupnih izložbi radova u okviru javnih prezentacija radionice, godišnjih tematskih izložbi, sudjelovanja na sajmovima Grada Samobora te suradnju s Udrugom likovnih umjetnika Samobora (ULUS). Neki su sudjelovali na međunarodnim izložbama keramike, gdje su i nagrađeni, a neki su ostvarili i samostalne izložbe. Deset članova Udruge ove godine sudjeluje u projektu EPK Rijeka 2020. Keramičke pločice iz cijelog svijeta u organizaciji Udruge Vali iz Kostrene doniravši po jednu oslikanu pločicu.