°C 28

Razvija se sustav Civilne zaštite u Svetoj Nedelji

22.02.2018.

Redakcija

U gradu Sveta Nedelja u tijeku je smotra pripadnika Operativnih snaga Civilne zaštite koja je započela 19. veljače, a potrajat će sve do subote 24. veljače.

Smotru u skladu s planskim aktivnostima vezanim za daljnji razvoj i jačanje Sustava Civilne zaštite grada provodi Stožer Civilne zaštite, a sa svakim pripadnikom provest će se kratak intervju prilikom kojeg će biti objašnjena prava i obveze pripadnika CZ, motiviranost, zainteresiranost i dragovoljnost te će biti propitana posebna stručna znanja i vještine važne za sudjelovanje u mjerama i postupcima CZ-a u okolnostima velikih nesreća i katastrofa.

Iz grada poručuju da je svim pripadnicima omogućeno da se očituju o priopćenim pravima i obvezama, da iskažu svoj stav, mišljenje, iznese svoje sugestije i prijedloge relevantne za raspoređivanje u Sustav CZ, te da u skladu s tim vlastoručno potpiše odgovarajuću Izjavu o svojem dobrovoljnom sudjelovanju u Civilnoj zaštiti Grada Svete Nedelje.

S obzirom na to da su pojedinim, dosadašnjim pripadnicima CZ već ranije podijeljene odore pripadnika CZ, izvršit će se pregled ispravnosti i funkcionalnosti te odore, a pripadnicima koji iz nekog razloga izlaze iz Sustava CZ, bit će razdužena dodijeljena odora.

Svakom pripadniku također će biti ukazano i na dužnost i obvezu čuvanja odore u ispravnom stanju te na zabranu nošenja pojedinih dijelova odore u bilo kojim situacijama koje nisu vezane uz djelovanje CZ.
U Stožeru zaštite očekuju da će se ukupno 76 pripadnika CZ-a odazvati smotri koja se do subote 24. veljače održava u terminu od 14 do 19 sati, a u subotu od 8 do 14 sati.

Podsjetimo, grad Sveta Nedelja na osnivanje Civilne zaštite odlučio se još prošle godine nakon što su područje grada zadesile jake poplave, a u listopadu 2017. Stožer je i službeno konstituiran.

U Gradu i CZ-u smatraju kako je ovo još jedan značajan doprinos i iskorak u razvoju Sustava Civilne zaštite kojim će se stvoriti temeljne kadrovske pretpostavke za raspoređivanje sugrađana u Operativne snage CZ i koji će u narednom periodu, kroz različite oblike obučavanja i uvježbavanja postati temeljni oslonac zaštite, spašavanja i sigurnosti građana Grada Svete Nedelje u okolnostima velikih nesreća i katastrofa koje ih mogu zadesiti.

 

Foto: grad-svetanedelja.hr