°C 5

Ovoga vikenda diljem županije slavi se Vincekovo

18.01.2023.

Redakcija

Ovaj vikend slavimo Vincekovo, a diljem Zagrebačke županije sve je spremno za proslavu nove vinogradarske godine.

Vinari i vinogradari iz udruge Terra Sancti Martini iz Dugog Sela pozivaju sve ljubitelje vinskih radosti na Vincekovo u Gradskom Vincekovo u Gradskom vinogradu na Martin Bregu u subotu, 21. siječnja u 13 sati, a uoči blagdana sv. Vinka večer ranije, 20. siječnja u 18 sati u Maloj galeriji će se održati kušanje mladih vina.

Vincekovo će se slaviti i u okolici Velike Gorice na imanju obitelji Mikulčić u Kostanjevcu. Kako to nalaže tradicija, i ove godine će se simbolično orezati trsek i okititi se kobasicama i špekom da bi grožđe bilo zdravo i da bi dobro rodilo. Vincekovo organiziraju članovi Udruge vinogradara i vinara Grozd u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom, a slavlje počinje u 14 sati.

Kod Samobora će Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga organizirati proslavu u vinogradu Marijana Sokolovića na Ponikvama u Bregani. Slavlje će početi u 14 sati svetom misom koju će voditi luški župnik Josip Čulig, a u 15 sati će se u kapelici održati blagoslov novopostavljenog kipa svetog Vinka te blagoslov obližnjih vinograda uz druženje.

U Zaprešiću će Kuburaško društvo Ban J. Jelačić i Udruga vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja Trilikum prirediti počasni plotun povodom obilježavanja Vincekovog na vinogradu OPG Đurinski u Kosovčaku, a program počinje u subotu u 13. sati.

Vincekovo će se u Sv. Ivanu Zelini obilježiti u Kleti Ljubekov Gaj, na čijem će se vinogradu obaviti prigodni običaji. U 13 sati vlč. Vlado Bogdan blagoslovit će vinograd, a potom će se obaviti rezidba i zalijevanje trsova prema starim narodnim običajima zelinskog kraja uz Hrvatsko pjevačko društvo „Zelina”, a potom će se svi moći okrijepiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

 U Jaski će se Vincekovo slaviti na vinogradu OPG Drago Ciban s početkom u 14 sati, dok će u Vrbovcu slavlje ugostiti Vrbovečka udruga vinara i vinogradara kod obitelj Macut u Kamenici.

U okolici Ivanića udruga vinogradara i vinara „Brenta” Ivanić Grad organizira Vincekovo u nedjelju, 22. siječnja u Graberskom brdu u Brdskoj ulici kod obitelji Tkalčić Daria. Program obilježavanja Vincekova počinje u 13 sati uz voditelja ceremonijala Renata Mikca i domaćina Daria koji će povješati kobase i obrezati trsove, a sve to uz glazbenu pratnju i pucnjevima iz kubura Kuburaškog društva Gromovnik iz Bestovja.