°C 10

Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče

27.02.2021.

Petar Brnada

-Sudjelovanje u folklorno tamburaškim i folklorno pjevačkim radionicama pozitivno utječe na društveni život osoba s invaliditetom, pridružite nam se-poruka je iz KUD-a Čiče koji radionice provodi u sklopu projekta „Društveni centar Novo Čiče”. U tijeku je pet radionica s kojima su polaznici jako zadovoljni, a održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama.

Podsjetimo, projekt KUD-a Čiče „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a KUD ga provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Gradom Velika Gorica. Trenutno se u sklopu projekta provodi pet radionica, a među njima su i radionice za osobe s invaliditetom: folklorno pjevačke i folklorno tamburaške radionice. Iz KUD-a Čiče ističu kako mjesta još uvijek ima za sve zainteresirane i još se u radionice stignete uključiti.Tomislav Kovačić iz Mraclina, član je tamburaške sekcije KUD-a Čiče već pet mjeseci i redovito polazi tamburaške radionice koje se provode u Centru.

-Tu mi je super! Osjećam se jako prihvaćeno i jako mi je zanimljivo sudjelovati na probama. Što se tiče samog sviranja, zadovoljan sam i planiram nastaviti sa sviranjem – kaže Tomislav, nadodajući da se, s obzirom na to da se sve aktivnosti provode online, odlično snašao u novom načinu provedbe te da su mu online radionice čak i jednostavnije.

Uživati i svirati bez obzira na hendikep

Tomislavov tata, koji je inače prisutan na svim probama, svojem sinu pruža veliku podršku te smatra da način provedbe ne igra veliku ulogu.

-Tomislav već godinama svira, ali otkada svira u Centru vidi se i čuje veliki napredak. On voli svirati i ima jako puno volje za tim, isto kao i za druženjem. Paralelno uz ovo, polako svira i gitaru, te ima jako puno volje za učenjem. Jako mi je drago da ga ovo toliko interesira, ovako ima priliku pokazati se i usput se podružiti – nadodaje Tomislavov tata.

-Želim poručiti osobama s invaliditetom da se ne zatvaraju sami u sebe, da uživaju u životu bez obzira na svoj hendikep, ne smiju se ograničiti s time, moraju se osloboditi. Nikome nije lagano, ali kada prihvatiš svoje stanje, ipak bude malo lakše. Najgore je sažalijevanje, kada sam sebe sažalijevaš, a ovako ne misliš na to – poručuje Tomislavov tata i dodaje da se nada da će se svi zajedno nastaviti družiti i dalje, kroz radionice, jer sviranje nije samo tehnički već je i biti u druženju.

Tena Žužić dolazi iz Zagreba i redovito polazi radionice pjevanja za osobe s invaliditetom.

-Neke pjesme su mi poznatije, primjerice one koje i ja inače slušam. Za njih imam više osjećaja za ritam i jednostavnije mi ih je izvoditi – kaže Tena dodajući da joj je osobito zanimljiva ritmička pratnja uz pjesmu, pucketanje prstima i pljeskanje.

- To mi se jako sviđa, još kada sam išla u glazbeni vrtić, svirali smo na udaraljkama, tako da mi nije nimalo problem na ovaj način pratiti ritam pjesme i takav način rada mi probe čini zanimljivima – kaže.

Već treći mjesec, radionice se provode putem ZOOM-a, a situacija s pandemijom COVID-19, nažalost je onemogućila nastupe i druženja, Tena kaže da jedva čeka obući narodnu nošnju i nastupiti.

Željni druženja i "starog normalnog"

Iz KUD-a ističu kako su Centar potpuno prilagodili osobama s invaliditetom. Kako bi im sam ulazak u prostorije bio neometan postavljena je pristupna rampa, a Centar je potpuno opremljen za provođenje radionica.

-Moram naglasiti da smo u sklopu provedbe projekta posebnu pažnju obratili na to da osobe s invaliditetom imaju neometan ulazak u sam Centar. Napravili smo pristupnu rampu s blagim nagibom, asfaltirali prednji dio dvorišta i sad zbilja nema nikakvih prepreka za ulazak. Naravno, tu je i kompletna oprema za tamburaše, tambure i razglas, a za pjevačice imamo tradicionalne narodne nošnje iz različitih dijelova Hrvatske. Drugim riječima, samo trebate ponijeti sa sobom dobru volju- kaže nam Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a.

I iz Udruge Zamisli, partnera projekta, ističu kako ove radionice puno znače kako za osobe s invaliditetom tako i za sve ostale koji su željni druženja, aktivnosti i povratka na „staro normalno”.

-Bilo to kroz pjevanje ili sviranje, kroz ove radionice, osobe s invaliditetom mogu naučiti nove vještine. Mislim da se kroz veliku zainteresiranost za radionice za osobe s invaliditetom (tako i za sve ostale), koje provodimo u sklopu Društvenog centra Novo Čiče, vidi koliko to zapravo svima znači, jer pogotovo u ovo vrijeme kada nam svima nedostaje ono „staro normalno“ sve ove aktivnosti na neki su način sudionicima odmak od svega, druženje i način na koji uče nova znanja i vještine – kaže Ana Peternac Bučan iz Udruge Zamisli s nadom da će se uskoro aktivnosti moći provoditi i u samom Centru.

Organizatori pozivaju sve osobe s invaliditetom da se pridruže ovim radionicama.

Tamburaške radionice za osobe s invaliditetom održavaju se svakog utorka od 19 do 20 sati, a pjevačke radionice za osobe s invaliditetom svake srijede od 19 do 20 sati.

-Slobodno nam se javite ako ste zainteresirani jer je ovo program koji smo napravili za vas, tempo je prilagođen početnicima, a osim novih poznanstva i uživanja u glazbi, pjevanju i plesu, na ovaj način čuvate našu bogatu kulturno tradiciju-ističu iz KUD-a Čiče i Udruge Zamisli, a možete ih posjetiti u Društvenom centru Novo Čiče (Velikogorička 147), ili se javite na mail: ana.peteracbucan@zamisli.hr ili mario@kud-cice.hr.

(Valeria Čermak)

Galerija slika

Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče Osobe s invaliditetom uživaju na radionicama Društvenog centra Novo Čiče