°C 26

Neka vas šuma inspirira: Pridružite se na likovnoj koloniji u Šumi Žutici

28.04.2023.

Redakcija

Šuma Žutica kao jedna od najvećih nizinskih poplavnih šuma u Hrvatskoj i prva prirodna retencija rijeke Save nizvodno od Zagreba a ujedno i naftno polje s više od 200 bušotina je pravi biser prirode. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja, na više od 4 600 ha. Od Zagreba je udaljena tridesetak kilometara i smještena je na području grada Ivanić-Grada i općine Križ. Poplavno područje šume Žutica karakteriziraju rukavci, kanali, mrtvaje, jezerca i pogodno su stanište za raznolik životinjski svijet. Osim nepreglednih močvara za Žuticu je karakteristična šuma pravih zelenih divova hrasta lužnjaka u čijoj sjeni raste grm velike žutilovke po kojem je šuma, najvjerojatnije, i dobila ime. Na rubu šume nalazi se jedno od najdinamičnijih, ali nažalost i najugroženijih staništa – to su poplavni pašnjaci šume Žutica.

Javna ustanova Zeleni prsten poziva sve umjetnike i amatere i profesionalce da nam se pridružite na likovnoj koloniji koja će se održati u subotu 6. svibnja 2023. na prostoru Šume Žutice, Ivanić Grad, s početkom u 10 sati.

Tema ovogodišnje kolonije su leptiri a šuma Žutica je dom za preko 525 vrsta leptira stoga vjerujemo da Vam neće nedostajati čudesnih motiva jer šuma Žutica je sama po sebi čudesna. Javna ustanove Zeleni prsten i osigurat ćemo materijal za slikanje (platno i akrilne boje), kavu i peciva za doručak te ručak, kao i majicu za svakog sudionika. Kistove i paletu za miješanje boja te štafelaje sudionici trebaju ponijeti vlastite.

Likovna kolonija je kao i dosadašnjih godina besplatna a broj sudionika ograničen. Prijave su do 3. svibnja 2023. godine ili do popunjavanja mjesta na mail zeljka@zeleni-prsten.hr. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, e-mail adresu i veličinu majice koju želite.