°C -3

Nakon 195 godina Samobor bez tradicionalnog Fašnika: Simbolično će se održati online

13.01.2021.

Maja Peranić

Najpoznatija i najveća manifestacija u Samoboru, Zagrebačkoj županiji, a i šire – Samoborski Fašnik ove se godine trebao održati po 195. put, no zbog epidemiološke situacije i mjera koje se nikako ne poklapaju s bogatim programom na koji su Samoborci i posjetitelji Fašnika navikli, on se ove godine u svom tradicionalnom obliku, na žalost, neće moći održati. Organizatori ipak pripremaju malo drugačiju manifestaciju i poručuju da će se 195. Samoborski fašnik ipak održati, ali on-line!

Koronavirus natjerao nas je da navučemo maske i već ih gotovo godinu dana ne skidamo sa svoga lica. Drugačije su to, na žalost, maske od onih kakve se svake godine viđaju na najpoznatijoj samoborskoj manifestaciji s kojom taj grad uvijek iznova diše i živi. Upravo zbog epidemije koja zabranjuje okupljanja masa ljudi, a upravo je to ono što je u fašničko doba najčešći prizor na ulicama Samobora, ove godine nema tradicionalnog Samoborskog Fašnika.-Fašnik je manifestacija koja generira više tisuća posjetitelja pa nije bilo moguće da se organizira vani u prostoru gdje se okuplja više tisuća ljudi. Ovo je trebao biti 195. Fašnik, najznačajnija turistička manifestacija u gradu i županiji, pa smo ipak odlučili obilježiti ga, barem simbolički, i to kroz društvene mreže i kanale koji su nam dostupni on line-rekla nam je direktorica Turističke zajednice Grada Samobora, Martina Paladina.

Facebook, Instagram, YouTube, bit će tako glavno mjesto događanja ovogodišnjeg fašnika. Ondje ćete moći pogledati video uratke raznih tema vezanih uz Fašnik, kao što je izrada maski, kako se maskirati, kako pripremiti neko fašničko jelo, prisjetiti se dobrih starih fašničkih dana kroz povijest... Bit će tu još mnogo toga, a svoje uratke moći će objaviti i građani.

Ono čega ove godine također nema, tradicionalna je fašnička tema. Jer sve što se oko Fašnika u Samoboru gradi uključuje ljude, okupljanja, kafiće, koncerte i sve ostalo što je nemoguće organizirati.-Nema teme, tema je pratila aktivnosti i uređenja po gradu po ugostiteljskim objektima, a ove godine to nije moguće, kafići su zatvoreni. Zato ćemo program održavati on line i pozivamo sve zainteresirane da nas prate na našim kanalima kao i na službenoj stranici fasnik.com. Također, naše osnovne škole i vrtići koji su uvijek sudjelovali će se uključiti tako da će izrađivati crteže na temu fašnika-istaknula je Paladina.Ipak ulice grada, naglašava, bit će dekorirane što će donijeti dašak fašničkog ugođaja u Samobor, no daleko manje nego prijašnjih godina.

Prvi Samoborski fašnik on-line održat će se od 5. do 16. veljače, a organizatori kao i svi mi, nadaju se da ćemo do idućeg 196. Fašnika 2022. godine svi zajedno skinuti ove maske i navući one veselije, originalnije – fašničke!