°C 19

Najbolji relijaši svijeta vraćaju se na WRC Croatia Rally

28.03.2024.

Redakcija

Ovogodišnji automobilistički spektakl WRC Croatia Rally održat će se 18. - 21. travnja.

Najbolji rally vozači današnjice vozit će dionice kroz pet hrvatskih županija – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te grad Zagreb.

Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja. Za titulu najboljeg i bodove za što bolji plasman na svjetskoj WRC tablici utrkivat će se prošlogodišnji pobjednik, Velšanin Elfyn Evans, osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville te mladi Francuz Adrien Fourmaux.

- Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja- kazao je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora.

- Svake godine vidimo značajan rast i poboljšanja u ovom natjecanju, što će biti vidljivo i ove godine, posebno u kontekstu servisnog centra. Raduje me da su u tijeku pregovori za sljedeći ciklus WRC natjecanja u Hrvatskoj u iduće četiri godine jer težimo konzistentnosti i stabilnosti naših događanja, a Hrvatska nam to svakako nudi. Potvrđuje to i rastući broj obožavatelja i posjetitelja koji se svake godine rado vraćaju, što jasno govori o atraktivnosti ovog događaja-dodao je Simon Larkin, izvršni organizacijski direktor WRC-a.

Od Hrvatskih vozača na Croatia Rallyju gledat ćemo: Viliama Prodana, Jana Pokosa, Slavena Šekuljicu, Tomasa Hrvatina, Željka Magličića, Igora Mandića i Igora Tomljanovića.

- „Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam. Uz to, ovaj događaj ima iznimno važan značaj i za automobilistički sport u Hrvatskoj budući da približava auto-moto sport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu. S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji. Još jednom u ime Hrvatskog auto i karting saveza, svih naših članova i članica u suradnji s organizacijskim odborom WRC Croatia Rallyja svim vozačima i posjetiteljima ovogodišnjih utrka želim poslati važnu poruku kako „CESTA NIJE PISTA“ te kako su odgovorno ponašanje, poštivanje pravila i briga za ostale sudionike u prometu osnovna dužnost svih nas vozača“, istaknuo je novoizabrani predsjednik HAKS-a Robert Markt.

Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i lokacija servisnog parka. Naime, zbog tehničkih zahtjevnosti servisni park je nakon tri godine izmješten iz Novog Zagreba u okolicu Zagreba, u Westgate City zonu na zapadnom ulazu u Zagreb. Istovremeno, Ceremonijalni start i cilj i dalje ostaju u Zagrebu. Već tradicionalno događaj započinje ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljene sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred Poslovne zgrade Ine u Novom Zagrebu.

Očekivanja organizatora i ove su godine, s razlogom, velika. S više od 300.000 gledatelja u 2022. godini već je u prošloj 2023. ta brojka narasla na impresivnih 400.000 gledatelja koji su pratili utrku uživo na brzinskim ispitima. Istovremeno, više od 88 milijuna gledatelja širom svijeta pratilo je prošle godine utrku i prekrasne kadrove iz različitih dijelova Hrvatske uživo putem televizijskih i internetskih prijenosa.

Dnevne ulaznice i Rally propusnice za WRC Croatia Rally 2024 već su prodaji, istaknuli su organizatori.

 

(Foto: ZGprsten/WRC Croatia Rally)