°C 13

Motivi Žumberka na radovima polaznika likovne kolonije

29.06.2020.

Maja Peranić

U subotu, 27. lipnja, u Grabru na Žumberku održana je 22. žumberačka likovna kolonija u organizaciji Žumberačkog vikarijata, vikara Milana Mile Vranešića i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Na koloniji su sudjelovali članovi likovnog i književnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru: Đurđica Debogović, Zdenka Resar, Snježana Zakanj Radovanić, Grozdana Korpar, Milan Stunja, Maja Šmit, Nevenka Miklenić, Blanka Klemar, Tatjana Antolin, Željko Nemec, Mirjana Žegarac, Ivan Mlačić, Vlasta Mažuranić, Katica Lenardić, Marica Jelenić i Lada Lokmer.

Vikar Mile Vranešić u pozdravnom je govoru, spomenuvši prirodne ljepote i povijest žumberačkoga kraja, naglasio kako su se ljudi na Žumberak tri puta naseljavali i tri puta iz njega raseljavali i istaknuo kako sudionike ovogodišnje kolonije vidi kao preteču četvrtom povratku stanovništva na Žumberak. U ime Ogranka MH Samobor nazočne je pozdravila Snježana Zakanj Radovanić, voditeljica Likovnog odjela Ogranka MH Samobor.

U predivnom prirodnom okruženju i ugodnom druženju nastali su prelijepi radovi s motivima Žumberka, koji će biti izloženi u Gradskoj knjižnici Samobor u rujnu 2020. godine. Svi sudionici kolonije zajednički su otpjevali dvije najpoznatije pjesme Žumberčanina Marka Vukasovića: Kraj kapele svete Ane i Uzmi ove ruže.

(Grad Samobor)