°C 9

Mladi čuvari prirode

27.10.2021.

Maja Peranić

Priroda se najbolje uči u prirodi, a znanje je najvrjednije kada se dijeli. Javna ustanova Zeleni prsten započela je s provedbom programa Mladi čuvari prirode, u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu. Kroz dvije jednodnevne radionice, cilj je kod učenika razviti senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite.

Lijepe jesenske dane učenici su proveli u stjecanju znanja i vještina vezanih uz bogatstvo prirodnog okoliša i stalno rastuću potrebu čuvanja prirode, učili su o šumskom bontonu, odnosno o dozvoljenim i zabranjenim aktivnostima u prirodi te bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenim područjima. Upoznajući biološku raznolikost i važnost šuma učili su kako razlikovati drveća po kori, listovima i plodovima, radeći ujedno od prirodnih sastavnica osebujna likovna djela – land art uratke, svojevrsna minimalistička pejzažna djela u slobodnom prostoru.

Koncept upravljanja zaštićenim područjima prepoznaje da su kontinuirano informiranje i obrazovanje novih generacija najveće jamstvo očuvanja i opstanka vrijednosti takvih područja za buduće generacije.

Prva radionica održana je u Natura 2000 području Šuma Žutica za učenike Osnovne škole Stjepana Basaričeka, a druga u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava-Strmec za učenike osnovne škole Sveta Nedelja. Time se 50 učenika osnovnih škola Zagrebačke županije pridružilo brojnim mladim čuvarima u Hrvatskoj, ali i širom cijelog svijeta.

Uz učenje znanja i vještina o prirodi ispunjeno je i više radnih listova, kao svojevrsna provjera novostečenih znanja i iskustava, da bi po završetku radionice polaznicima bili uručeni prigodni pokloni i Potvrde o završenom edukativnom programu, što su zajednički odradili ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten dr. sc. Tatjana Masten Milek, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš i trener-edukator radionice dr. sc. Ivan Martinić.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Galerija slika

Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode Mladi čuvari prirode