°C 2

Međunarodni je dan bicikliranja na posao, Goran pedalira svaki dan

12.02.2021.

Ivana Ćurić

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao obilježava se drugog petka u veljači, a to je upravo danas, 12. veljače. Među onima koji sigurno danas idu biciklom na posao je i Goran Ivančić iz Velike Gorice. Zapravo, on to čini svakodnevno, bez obzira kakvo je vrijeme vani.

Šira javnost za Gorana je vjerojatno čula kroz članke u kojima je govorio o svom hodu do Međugorje, a od Velike Gorice do Zagreba svakodnevno pedalira do posla i nazad.

-Svakoga dana idem biciklom na posao, imam 15 km u jednom smjeru, od Zvonimirove ulice u Gorici do Vukovarske u Zagrebu gdje mi je radno mjesto-rekao nam je Goran kojega ni hladni val ne ometa u ovoj aktivnosti.

-Uvijek sam se bavio sportom, cijeli svoj život, i ovo mi je bio dobar način rekreacije kada sam prije 12 godina počeo raditi u Zagrebu. Potaknula me na to činjenica da imam sjedilački način posla, pa je ovo jako dobra aktivnost za fizičko zdravlje, zdravlje srca i krvnih žila, pokretljivost mišića i lokomotorni sustav, a postane se i otporniji na hladnoću. Uz to ne zagađujem okoliš kao što bih da vozim automobil- kaže Goran dodavši da je sve to zapravo prednost bicikliranja na posao, ali i ne samo to:

-Brži sam biciklom nego s javnim prijevozom, gužve na cestama se lijepo izbjegnu kad si na biciklu, pa tako sigurno mogu planirati vrijeme,jer znam koliko mi treba da stignem na posao i s posla kući. Ako zapneš u gužvi s automobilom ili u autobusu onda nikad ne znaš koliko će trajati put-kaže naš prvi sugovornik. Vremenske prilike jesu nedostatak, ali to ga još nije pokolebalo.

-Nedostatak bicikliranja na posao je ovo doba godine kad te lako ulovi kiša ili snijeg, pa nije ugodno. Ili kad ti se probuši guma jer se biciklističke staze posipaju sipinom umjesto sa soli i onda na -10 moraš pješačiti. Sipina je baš nezgodna. Također nerijetko biciklističke staze imaju rubnjake na čemu zna stradati felga bicikla-kaže nam Goran.

Svakodnevno prolazi rutom od Velike Gorice do Velike Mlake, pa kroz Veliko Polje do Ranžirnog kolodvora i crkve svetog Mateja u Dugavama odakle nastavlja uz Bundek do Avenije grada Vukovara gdje mu je radno mjesto. Iako mu autobus za Veliku Goricu stoji 200-300 m od posla, ne pada mu na pamet zamijeniti bicikl drugim oblikom prijevoza, pa čak ga u tome nisu spriječili ni padovi koje je znao doživjeti.

-Baš na prvi dan posla sam pao s bicikla, tako sam u novu poslovnu sredinu i upoznavanje sa šefovima stigao razbijene brade što je dan danas ostala posebna anegdota, još sam zbog pada na biciklu i zakasnio na posao. Nije bilo zgodno, ali danas se svemu tome ipak nasmijemo-prisjetio se kroz smijeh Goran Ivančić.

-Ima još kolega na poslu koji dolaze s biciklom na posao, iako stanuju bliže poslu. Dan danas me neki prolaznici gledaju poput čudaka jer koristim ovo prijevozno sredstvo, ali mene to nikad nije bilo briga, bitno mi je kako Bog gleda na mene, a za ljude lako-zaključio je naš razgovor kroz smijeh ovaj gorički rekreativac.