°C 18

Maja Šimleša sa 'Suli u avanturi' stiže u Jakovlje!

08.11.2019.

Romana Šimek

Udruga žena Općine Jakovlje "Dora" u svojoj će čitaonici u subotu, 16. studenog 2019. godine u vremenu od 18 do 20 sati ugostiti poznatu dječju spisateljicu, Maju Šimleša, koja će nam predstaviti svoje slikovnice o žirafi Suli!

Od prošle godine Suli je i na popisu izborne lektire kojeg je objavilo Ministarstvo obrazovanja, a prema odabiru knjižničara i učitelja, slikovnice su brzo prepoznate ne samo kao zabavno i smiješno štivo, već kao priče koje nose i dublje poruke; kako naučiti djecu da je različitost lijepa, kako im pomoći da se nose s ruganjem, isključivanjem i neprihvaćanjem, kako prepoznati vlastite talente te kolika je snaga lijepih riječi i dobrih djela.

O svim tim temama otvoreno i na zabavan način autorica razgovara s djecom na predstavljanjima slikovnica. Osim samog čitanja teksta (a često i djeca dobiju priliku čitati ), razgovara se i o važnosti čitanja, o tome kako se razvija mašta i zašto je ona važna. Također kroz slikovnu prezentaciju upoznajemo kako nastaju slikovnice te tko je i kako napravio skulpturu žirafe koja putuje s Majom po cijeloj Hrvatskoj. A na kraju zajedno s dječicom učimo kako izraditi žirafice od kolaž papira.

 

Prema riječima autorice, SULI U AVANTURI je nastala prije osam godina kao dječji igrokaz koji je izvodila svojoj kćerkici u jutarnjim vožnjama automobilom do jaslica. Njena je ruka glumila žirafu, a mašta je smišljala brojne avanture. Žirafa je postala njihova najomiljenija obiteljska zabava, a nedavno je dobila i novo ruho; objavljene su dvije slikovnice o njezinim avanturama, a u pripremi je i treća.

foto: Maja Šimleša/Facebook