°C -2

Kult Plave kamenice: Među top 5 restorana tradicijske kuhinje čak dva iz Samobora

19.10.2020.

Maja Peranić

Portal plavakamenica.hr koji se bavi recenzijama restorana objavio je Gastronomski rezime godine u kojem ističu pet odnosno šest najboljih restorana s tradicionalnom kuhinjom u Hrvatskoj. U uvodu ističu da je lista ozbiljnih tradicijskih restorana nacionalne ili regionalne kuhinje vrlo kratka, međutim među njima su se našla dva restorana iz Samobora.

Riječ je o Restoranu "Kod Špilje" u samoborskom naselju Otruševec te gostionici "K Gabreku" u samom gradu.

-Restoran Kod Špilje već je dugo godina najbolji na cijelom samoborskom području. Špilja ima izvrsnu teletinu, vrlo dobru dimljenu pastrvu, fine lokalne mesne prerađevine, i jako dobru vinsku kartu ali se prestala mijenjati, što nije dobro. Prije sedam ili osam godina doimala se ambicioznije i poletnije – stoji u opisu ocjenjivača, dok za krčmu "K Gabreku kažu":

Ovaj 91-godišnjak neće se nikad promijeniti. Gabrek je ultra tradicijska gostionica, čiji je glavni argument da je ondje uvijek skoro sve isti i da su sastojci uvijek dobri. Krčma Gabreku desetljećima je stvarala dugu listu poštovatelja i obožavatelja, a Gabrekov se kult prenosi s generacije na generaciju, tako da Gabrek ima vrlo mnogo mladih gostiju, koji ondje dolaze zbog  zdjela mirisne goveđe juhe, telećih pečenja, kuhane šunke, pečenica kad im je vrijeme, vrganja kad im je sezona i valjda najraznolikijeg izbora palačinki  u Hrvatskoj.

(foto: Grad Samobor)