°C 24

Jučer obilježeno 161. godina od smrti Bana Jelačića

21.05.2020.

Redakcija

Polaganjem cvijeća na obiteljsku grobnicu Jelačićevih u Novim dvorima, jučer je zaprešićko vodstvo obilježilo 161. godišnjicu smrti hrvatskog bana i generala Josipa Jelačića, jednog od najvećih ratnika i velikana hrvatske povijesti.

Jelačić je rođen 16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu, a svojim kvalitetama isticao se već u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. Tijekom vojničkog službovanja brzo je uočen njegov dar odličnog organizatora, stratega i vojskovođe. U ožujku 1848. godine kralj Ferdinand V. Habsburški ga je službenim dekretom imenovao banom Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i unaprijedio u čin generala. Djelujući u vrlo složenim prilikama nacionalnih pokreta i revolucionarnih previranja te početaka oblikovanja modernoga građanskog društva, ban Jelačić branio je i zastupao interese hrvatskog naroda. Iste je godine svečanim proglasom ukinuo kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor.

Nakon stoljeća razjedinjenosti, ujedinio je gotovo sve hrvatske zemlje unutar Habsburške Monarhije. Osim toga, zaslužan je i za uvođenje korištenja hrvatskog kao službenog jezika, početak korištenja hrvatske trobojnice, osnivanje prvog kazališta  te unaprjeđenje gospodarske djelatnosti. Upravo njegovim zalaganjem uspostavljeni su gospodarski, politički, kulturni i crkveni  odnosi koji su poslužili kao osnova za razvitak moderne Hrvatske.

Neraskidiva povijesna veza našeg grada i bana Jelačića započinje 1851. godine kada je ban, nakon vjenčanja s groficom Sofijom Stockau, doselio u Nove dvore.

Ban Jelačić je gotovo odmah nakon smrti, 20. svibnja 1859. godine i sahrane u Novim dvorima, postao legendom. Do današnjih dana ostao je simbolom hrvatskog domoljublja i otpora svakom obliku gušenja hrvatskoga identiteta i samostalnosti.