°C 28

Jaskanci jučer besplatno mjerili krvni tlak, razinu šećera u krvi i zasićenost krvi kisikom u sklopu projekta KardioPRotect

04.07.2023.

Redakcija

U Jastrebarskom je jučer održana javnozdravstvena akcija u sklopu projekta KardioPRotect. Građani su mogli besplatno izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i zasićenost krvi kisikom, kao i utvrditi indeks tjelesne mase (BMI). Nositelj projekta je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Projektom se iznova želi ukazati na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrt u svijetu.

- Nije ovo ni prva ni zadnja akcija koja se bazira na prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Želimo potaknuti građane da smanje pušenje, da ne jedu masnu hranu, da se što više kreću... - kaže Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Kroz javnozdravstvene akcije, koje će biti održane u svim gradovima Zagrebačke županije, planira se preventivnim liječničkim pregledom obuhvatiti tisuću građana. Dosad su akcije održane u Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Dugom Selu, Svetoj Nedelji, Svetom Ivanu Zelini i Jastrebarskom. Sljedeća je 8. srpnja u Ivanić-Gradu. Preventivni pregled obuhvaća mjerenje krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenost krvi kisikom, utvrđivanje indeksa tjelesne mase (BMI) i razgovor s liječnikom.

- Nikada nije prerano započeti s prevencijom! Što ranije treba usvojiti zdrave životne navike - kaže liječnik Krešimir Tućin. Govori da su preventivni pregledi u Jastrebarskom pokazali da je najveći rizik od kardiovaskularnih bolesti povišeni krvni tlak i šećer u krvi.

- Bitna je tjelesna aktivnost. Ona će tijelu pružiti dobrobit - kaže Tućin.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije umjerenom tjelesnom aktivnošću treba se baviti barem 20 minuta dnevno, a intenzivnijom 75 minuta tjedno. Preporučuje se hodanje, nordijsko hodanje, lagano trčanje, plivanje, vožnja bicikla...