°C 9

Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda!

15.11.2021.

Redakcija

Jedna od najaktivnijih i najuspješnijih pčelarskih udruga Zagrebačke županije - pčelarska udruga "Lipa" - organizira u Jaski 16. Dane meda. Manifestacija je otvorena proteklog vikenda u prostoru Gradskog muzeja, a traje do 20. studenog.

Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Jastrebarskoga Nikolina Ribarić, a u ime Županije prisutan je bio pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

-Ovakve manifestacije su korisne i proizvođačima i potrošačima meda. Županija skrbi o pčelarima. Župan je upravo danas potpisao zaključak kojim se pčelarima dodjeljuje 200.000 kuna za prihranu pčela. Osim toga, redovito sufinanciramo rad pčelarskih udruga i Saveza pčelarskih udruga, a proizvođači meda se mogu javiti na natječaje kojima potičemo poljoprivredu- rekao je Kraljičković i pozvao pčelare da se, shodno Programu razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji, okrenu proizvodnji ekološkog meda.

Na samom početku, 1990. godine, društvo je brojalo 17 članova, a danas PU „Lipa“ ima sedamdesetak članova, među kojima je nekoliko ozbiljnijih proizvođača meda što je potvrđeno brojnim priznanjima za kakvoću meda.

-Kvaliteta je neupitna, no meda je zadnjih godina sve manje. Na našem području, od Žumberka do Pokuplja, najviše je bagremova, kestenova i cvjetnoga meda- ispričao je Darko Vancaš, predsjednik PU „Lipa“.

Foto: Zagrebačka županija

Galerija slika

Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda! Jaska: Pčelarska udruga "Lipa" u Gradskom muzeju otvorila Dane meda!